Golongan T20 ramai miliki nombor pendaftaran haram - kajian

oleh Mohamad Hanif|
Majoriti pemandu yang menggunakan plat mewah dan tingkap berwarna haram nampaknya daripada kumpulan Top 20 (T20) berpendapatan tinggi, kata firma penyelidikan tingkah laku sosial.

Pusat Kajian Tadbir Urus dan Politik (Cent-GPS) berkata ia menjalankan kajian di Kuala Lumpur pada Mei untuk menentukan jenis kereta yang berkemungkinan besar melanggar peraturan jabatan pengangkutan jalan (JPJ) pada plat lesen dan tingkap berwarna.

“Kami menganggarkan 58.5% daripada kereta itu datang daripada kumpulan pendapatan T20, 25.6% milik kumpulan pendapatan M40 manakala hanya 15.9% daripada kumpulan berpendapatan rendah B40,” katanya dalam satu laporan hari ini.

Dengan mengandaikan bahawa setiap kereta yang dibeli melalui pinjaman bank, dengan pelan pembayaran balik lima tahun dan tanpa bayaran pendahuluan, ia dapat menganggarkan sama ada pemilik tergolong dalam kategori pendapatan dengan mengenal pasti tanda harga kereta tersebut.

Cent-GPS mengkaji 1,256 kenderaan yang memasuki Kuala Lumpur pada waktu sibuk dan mendapati majoriti daripada mereka mempunyai plat tidak sah bernilai lebih RM160,000.

Kereta baharu bernilai lebih RM160,000 mewakili 56% daripada mereka yang mempunyai nombor plat mewah, manakala kereta dalam kalangan harga RM120,001-RM160,000 dan RM80,000-RM120,000 mewakili 13% setiap satu, dan kereta bernilai RM50,000 atau kurang hanya mewakili 8%.

Cent-GPS juga mendapati bahawa jenama kereta dan negara asal mempengaruhi pengedaran plat lesen haram.

Kereta Asia (Toyota, Honda dan Hyundai) membentuk 51%, kereta Continental (Mercedes, Audi, BMW, dll.) membentuk 33.4% dan kereta Malaysia (kebanyakannya Proton X70s) membentuk 15.6%, katanya.

Bagaimanapun, ia berkata pasukan itu tidak mempunyai peralatan yang sesuai untuk mengukur tahap warna dan hanya merekodkan kereta dengan cermin gelap sepenuhnya di bahagian pemandu.

Sumber: Suara Merdeka

Berita Berkenaan

Pelancaran
Hanya ditawarkan dalam varian tunggal S 580 4MATIC, sedan Maybach S-Class ini dikuasakan oleh enjin…
Berita Domestik
Moratorium, atau penangguhan bayaran balik pinjaman juga turut diperluaskan kepada perusahaan mikro…