GAC AION Y Plus rasmi di Malaysia - dari RM119,800

oleh Firdaus Razani|
WTC Automotif (M) Sdn Bhd (WTCA), anak syarikat Warisan TC Holdings Bhd, selaku pengedar tunggal jenama kenderaan elektrik (EV) GAC AION, secara rasmi melancarkan model crossover elektrik GAC AION Y Plus 2024 di Malaysia.

EV GAC AION Y Plus 2024 diperkenalkan semasa Malaysia Autoshow 2024 di MAEPS, Serdang dan hadir dalam dua pilihan varian 'Elite' dan 'Premium'

Kedua-duanya dilancarkan dengan tanda harga iaitu RM135,800(Premium) dan RM 119,800 (Elite).

Untuk pasaran Malaysia, GAC AION Y Plus boleh didapati dalam tujuh pilihan warna luaran serta lima pilihan warna dalaman yang menarik.

 

aion

 

Secara keseluruhannya, ini memberikan 35 kombinasi secara keseluruhan untuk dipilih oleh pelanggan.

Khusus untuk model GAC AION Y Plus, WTCA akan menyertakan jaminan komprehensif dan pakej selepas jualan yang menjanjikan untuk menjadikan SUV crossover ini sebagai tambah satu yang ideal untuk sesiapa sahaja.

Termasuk ialah:

  • Waranti kenderaan asas 8 Tahun/160,000 KM
  • Bateri EV 8 Tahun/200,000 KM, Waranti Motor Pemacu dan Kawalan Elektrik

 

aion

 

Sempena pelancaran rasminya di Malaysia Autoshow 2024, WTCA turut merangka tawaran awal eksklusif yang menarik untuk 200 tempahan pertama GAC AION Y Plus. Pengguna awal ini akan diberi ganjaran:

Percuma Pengecas Kotak Dinding Rumah 7kW (bernilai RM3,500)

• RM1,000 Kredit Pengecasan JomCharge Percuma

Sebahagian daripada ganjaran ini diperoleh daripada perkongsian baharu yang dijalin oleh WTCA dengan EV Connection Sdn Bhd ("EVC") - Syarikat Pengecas EV terkemuka di Malaysia dengan portfolio bersepadu bekalan perkakasan, pemasangan, operasi dan penyelenggaraan.

EVC ialah penyedia rangkaian pengecasan EV terbesar dengan lebih 1,000 pengecas di seluruh negara - bersama rakan kongsi perayauan mereka Gentari dan ChargEV.

EVC juga merupakan MSM pertama di Malaysia yang melaksanakan Ciri Autocas Semua Baharu dan pelanggan GAC AION Y Plus akan menjadi antara yang pertama mendapat keistimewaan untuk menikmati ciri premium tersebut.

 

aion

 

Kerjasama ini bertujuan untuk meningkatkan akses kepada pengecasan kenderaan untuk pelanggan dan, pada masa yang sama, memberikan mereka keyakinan dan pengalaman pengecasan yang lancar juga.

Selain itu, sementara stok masih ada, pengguna awal juga boleh memilih daripada dua pakej aksesori yang dipilih susun khas untuk pembelian GAC AION Y Plus mereka. Antaranya ialah:

• Set Gaya Hidup Pengembaraan Luar

Set lengkap set perkhemahan berjenama GAC AION dan Kabel V2L (untuk penggunaan varian Premium sahaja).

• Set Teater Mudah Alih "Me-Time".

Set pawagam dalam kereta GAC AION membolehkan menikmati pertunjukan malam dalam keselesaan luas GAC AION Y Plus yang dikuasakan oleh susunan tempat duduknya yang serba boleh dan inovatif dipadankan dengan suasana yang selesa dan menyejukkan.

 

aion

 

Bagi penghantaran, WTCA akan mula menyampaikan varian GAC AION Y Plus Elite mulai Jun 2024 manakala penghantaran varian Premium akan bermula dari Julai 2024 dan seterusnya.

Ketibaan GAC AION Y Plus di Malaysia adalah peristiwa penting terbaru untuk WTCA berikutan pelancaran rasmi crossover kompak premium GAC GS EMZOOM pada April tahun ini.

Ini adalah satu lagi hasil yang timbul daripada kerjasama rapat antara WTCA dan GAC Group kerana kedua-duanya terus mengembangkan kehadiran jenama GAC AION EV di Malaysia.

Untuk reka bentuk luarannya, GAC AION Y Plus menggabungkan kedua-dua elemen SUV yang bergaya dengan sedikit kecerdasan berteknologi tinggi.

Sentuhan reka bentuk utama termasuk lampu hadapan LED Angel Wing, lampu belakang LED Skyline through-type, pemegang pintu stow-away berkuasa, bumbung matahari panoramik hadir pada kedua-dua varian, serta rim aloi 17-inci (Elite) dan 18-inci (Premium) yang bergaya reka bentuk.

 

aion

 

Menyokong platform EV khusus AEP 2.0, kata konstruk itu turut menempatkan pek bateri 63.2 kWj GAC yang inovatif.

Dengan setiap cas penuh, bateri jenis lithium iron phosphate (LFP) ini mampu bergerak dengan jarak gerak sehingga 490 KM (NEDC) jarak pemanduan.

Bagi pengecasan, kedua-dua input pengecasan AC 6.6 KW dan pengecasan pantas DC 80 kW.

 

aion

 

‘Magazine Battery 2.0', selain padat tenaga, melihat pembinaan dan pendirian perumahannya sebagai salah satu reka bentuk paling selamat di dunia untuk stor tenaga.

Sebahagian daripada pembangun reka bentuk itu tertakluk kepada ujian yang ketat, termasuk percubaan menembak menggunakan balistik gred tentera berkaliber tinggi.

Dalam latihan tersebut, bateri telah ditembusi, tetapi ia tidak meletup atau terbakar, menyerlahkan reka bentuknya yang unik dan selamat.

Kedua-dua varian Elite dan Premium berkongsi e-motor yang dipasang di hadapan yang sama dengan kuasa output sehingga 204PS dan 225 NM tork yang memacu roda hadapan.

 

aion

 

Persediaan ini memberikan GAC AION Y Plus dengan prestasi yang menarik seperti yang ditunjukkan oleh masa pecutan 0-100 KM/J selama 8.5 saat.

e-motor itu juga mempunyai fleksibiliti terkemuka kelas berkat tawaran sehingga empat mod pemanduan boleh dipilih yang turut menyertakan mod pemanduan satu pedal 'i-Pedal'.

GAC AION Y Plus juga menawarkan pemandu dan penumpang bukan sahaja kabin luas terkemuka kelas, ia juga kaya dengan kemudahan dan ciri kelas atas untuk memenuhi hampir semua keperluan gaya hidup bandar.

Ia hadir dengan tempat duduk pemandu boleh laras kuasa enam hala, instrumentasi digital 10.25 inci, keyless entry, kawalan iklim automatik dengan vent belakang khusus serta penapis udara PM2.5 terbina dalam, dan infotainment skrin sentuh 14.6 inci yang menawarkan pelbagai fungsi sambungan di atas fungsi Apple CarPlay.

 

aion

 

Diutamakan secara eksklusif dalam varian Premium ialah penambahan ketara seperti pengudaraan tempat duduk pemandu, tempat duduk penumpang hadapan boleh laras kuasa, pad pengecas telefon pintar tanpa wayar, serta suite pencahayaan Ambien 32 warna dengan mod muzik, Bagi praktikal, tempat duduk belakang boleh lipat.

Ia membolehkan pengembangan ruang but daripada 405 liter sehingga maksimum 1,200 liter, dan varian Premium menambah akses mudah melalui pintu belakang berkuasa bebas tangan.

Seperti gaya dan teknologinya, keselamatan juga dikekalkan pada tahap yang tinggi dalam GAC AION Y Plus.

 

aion

 

Ia hadir dengan enam beg udara yang melapisi kabin, bersama sistem brek anti kunci (ABS), Kawalan Dinamik Kenderaan (VDC), Kawalan Tahan Bukit (HHC), Monitor Pandangan 360 darjah dan Tekanan Tayar Sistem Pemantauan (TPMS), semuanya disediakan sebagai standard merentasi kedua-dua varian.

Dilengkapi secara eksklusif dalam varian Premium ialah rangkaian ciri Bantuan Pemandu Lanjutan (ADAS) yang membolehkan pemanduan separuh autonomi Tahap 2.

Antaranya adalah ;

Adaptive Cruise Control (ACC) bersama fungsi Stop & Go dan Intelligent Cruise Assist, Forward Collision Warning (FCW), Autonomous Emergency Braking (AEB), Lane-Departure Warning (LDW) with Lane-Keeping Assist (LKA), as well as Traffic Jam Assist (TJA).

Kedua-dua WTCA dan GAC AION mengakui kepentingan rangkaian infrastruktur selepas jualan untuk menyokong pelanggannya dengan lebih baik.

Menjelang pelancaran hari ini, firma itu menghabiskan empat bulan terakhir menubuhkan rangkaian 21 bilik pameran dan pusat servis baharunya di seluruh negara, dan lebih banyak lagi akan mula beroperasi dalam tahun ini.

Berita Berkenaan

Berita Domestik
GAC EMKOO merupakan model SUV dalam segmen C yang turut dikenali dengan nama Trumpchi Emkoo di…