Gabung semua kaedah pembayaran di lorong plaza tol mampu kurangkan kesesakan waktu puncak

oleh Mohamad Hanif|
PEMANDU akan boleh menggunakan mana-mana lorong di plaza tol di Lembah Klang, tanpa mengira kaedah pembayaran mereka, jika cadangan untuk menggabungkan semua teknologi di semua lorong diberi lampu hijau.
KTM aspiRC MREC Banner Campaign October 2023
HONDA CITY MREC Banner Campaign November 2023

Kementerian Wilayah Persekutuan meminta Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) membincangkan perkara itu dengan syarikat konsesi lebuh raya berkenaan.

Timbalan menterinya Datuk Seri Jalaluddin Alias ​​berkata cadangan itu bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas di bandar raya ini terutama pada waktu puncak.

“Selalunya apabila menghampiri plaza tol, pemandu terpaksa menukar haluan ke arah lorong yang ditetapkan untuk kaedah pembayaran pilihan mereka.

“Sebagai contoh, pengguna RFID mesti berputar ke lorong yang ditetapkan, dan selalunya hanya satu lorong disediakan.

“Ini menyebabkan kesesakan kerana pemandu cenderung berebut ruang untuk membayar tol,” katanya.

Kementerian itu, tambah Jalaluddin, turut mencadangkan agar pintu tol dilumpuhkan buat sementara waktu pada waktu puncak bagi membolehkan trafik bersurai lebih cepat.
 

RFID


“Satu kaedah alternatif perlu dikenal pasti supaya kenderaan boleh melalui plaza dengan lebih pantas pada waktu puncak,” katanya pada sidang media di Menara DBKL 1 di Jalan Raja Laut selepas melancarkan pasukan petugas trafik Kuala Lumpur.

Ditanya sama ada perkara itu dibincangkan dengan Kementerian Pengangkutan, beliau berkata perancangan lanjut akan dibuat selepas mendapat maklum balas daripada LLM.

Mengenai pasukan petugas trafik, Jalaluddin berkata ia terdiri daripada anggota Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan polis.

Anggota pasukan petugas itu akan digerakkan ke 85 kawasan panas trafik untuk mengawal lalu lintas di jalan-jalan utama pada waktu puncak, katanya.

“Sebanyak 72 lokasi akan dipantau polis manakala 13 lagi akan dikendalikan oleh pegawai DBKL.

“Papan tanda juga akan diletakkan di lokasi strategik bagi memberi amaran kepada kenderaan berat supaya tidak memasuki bandar pada waktu tertentu.

“Ini termasuk sesi pagi dan petang, iaitu dari 6.30 pagi hingga 9.30 pagi dan 4.30 petang hingga 7.30 malam, setiap hari,” katanya.
 

kesesakan


Bagi menambah baik keadaan trafik sekarang, Jalaluddin berkata DBKL akan mengalih keluar semua tempat letak kereta di tepi jalan dan peniaga secara berperingkat.

Gesaan untuk mengkaji semula keadaan lalu lintas di Kuala Lumpur semakin menjadi-jadi sejak beberapa minggu kebelakangan ini, terutamanya di media sosial, apabila kekecewaan semakin meningkat terhadap masalah yang berterusan.

Sebagai maklum balas, Jalaluddin berkata pasukan petugas itu sedang mengkaji beberapa langkah untuk menangani masalah itu dalam jangka panjang.

Ini termasuk memperluaskan rangkaian pengangkutan awam serta membina lebih banyak laluan bawah tanah dan terowong bawah tanah untuk pejalan kaki.

“Lorong bas di Kuala Lumpur juga mungkin diaktifkan semula, selain penyepaduan antara syarikat konsesi lebuh raya yang berbeza,” tambahnya.

Sumber: Beritakini.biz