Feri percuma di Pulau Pinang disambung enam bulan lagi

oleh Penyumbang Rencana|
Kerajaan Negeri Pulau Pinang menyambung penajaan program feri percuma selama enam bulan pada tahun depan iaitu bermula esok hingga 30 Jun 2023 membabitkan perbelanjaan sebanyak RM468,000.


Pengerusi Infrastruktur dan Pengangkutan Pulau Pinang, Zairil Khir Johari berkata, perkara itu adalah seiring dengan lanjutan pembiayaan Pas Mutiara oleh kerajaan negeri yang telah diumumkan baru-baru ini.
NISSAN MREC Banner Campaign Mar

 

"Pembiayaan tambang feri kepada penumpang pejalan kaki ini melibatkan peruntukan RM78,000 sebulan dengan jumlah tiket sebanyak 65,000 tiket sebulan,'' katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

 

Katanya program yang mula dilancarkan sejak 1 Julai 2021 itu mendapat sambutan hangat daripada warga Pulau Pinang dengan jumlah penumpang (ridership) menunjukkan momentum yang semakin meningkat, lebih-lebih lagi apabila negara memasuki fasa endemik Covid-19.

 

Zairil berkata, menerusi penajaan itu ia membolehkan penumpang pejalan kaki warganegara Malaysia layak untuk menikmati perkhidmatan feri Pulau Pinang secara percuma pada setiap hari dan setiap masa.

 

Katanya, penumpang hanya perlu membawa MyKad yang telah didaftarkan terlebih dahulu di kaunter tiket dan tap di peranti pengimbas MyKad yang disediakan oleh pihak Penang Port Sdn Bhd (PPSB) untuk penyeberangan percuma sebelum menaiki feri.

 

"Kerajaan negeri berharap dengan adanya pembiayaan tambang feri itu ia dapat sedikit sebanyak membantu mengurangkan kos perjalanan warga Pulau Pinang yang berulang-alik menggunakan pengangkutan awam," katanya.

 

Menurutnya usaha yang dijalankan oleh kerajaan negeri itu juga diharap dapat menjadi pemangkin untuk orang ramai menggunakan pengangkutan awam sebagai salah satu mod pengangkutan.

 

 

 

- Bernama

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  "Projek pengubahsuaian terminal feri di kedua-dua belah bahagian pulau dan Seberang Perai ketika…
Informasi
  “Pada masa ini, tambang feri yang dibayar oleh penunggang motosikal ialah RM2, manakala RM1.20…
Informasi
  Menurutnya, kedua-dua pihak akan menandatangani kontrak pajakan feri selama 10 tahun dengan…