F1 mungkin kembali ke Sepang jika ada tajaan

oleh Mohamad Hanif|
Presiden Persatuan Permotoran Malaysia (MAM), Tan Sri Mokhzani Mahathir tidak menolak kemungkinan sukan Formula Satu (F1) akan kembali ke Litar Antarabangsa Sepang (SIC) dalam tempoh tiga atau lima tahun akan datang sekiranya terdapat tajaan daripada pihak korporat.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Jelasnya, hasrat untuk menganjurkan semula sukan tersebut masih lagi dalam penelitian, apatah lagi dengan kos penganjuran yang tinggi melebihi RM200 juta setahun.

“Kita dari segi jadi tuan rumah tiada masalah, persoalannya ialah siapa yang akan bayar dan adakah kita mampu atau tidak. Saya tak tahu kosnya sekarang, tetapi pastinya lebih tinggi ketika kita berhenti (menganjur) pada 2017.

“F1 lebih popular sekarang, ia mempunyai penonton baharu selepas siri Netflix ‘Formula 1: Drive to Survive’ dan lebih banyak negara membida untuk (menganjurkan) perlumbaan itu bagi menonjolkan negara mereka,” katanya kepada pemberita selepas Rumah Terbuka Aidilfitri MAM, di sini, hari ini, yang turut dihadiri Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.
 

merc


Malaysia merupakan tuan rumah kepada perlumbaan F1 sejak 1999 sebelum kerajaan memutuskan untuk tidak lagi menjadi penganjur pada 2017 kerana nilai pulangan yang merosot.

Mokhzani berkata meskipun enam tahun tidak menganjurkan perlumbaan itu, SIC masih dikenali dalam kalangan peminat dan pemandu F1.

“Kita dengar komen daripada pemandu-pemandu sendiri, iaitu Sepang adalah salah satu trek mencabar yang mereka mahu ada semula dalam kalendar (perlumbaan). Kami mempunyai hubungan yang baik dengan pihak penganjur, kami mengenali mereka sejak 1996 semasa kami memulakan perbincangan untuk menganjurkan perlumbaan itu, jadi hanya tunggu masa sahaja,” katanya.

Sementara itu, katanya, keutamaan MAM kini ialah memfokuskan pada pembangunan bakat akar umbi dan memastikan semua acara permotoran di negara ini dianjurkan dengan selamat demi memastikan keselamatan pelumba dan penonton.

Yeoh yang memuji usaha itu berkata lebih banyak perbincangan perlu dilakukan bersama pihak berkepentingan dan industri serta agensi penguatkuasaan untuk mengenakan langkah-langkah yang lebih ketat terhadap penganjur perlumbaan.

“Saya sudah bertemu beberapa pemegang taruh untuk sukan permotoran, saya percaya industri ini masih mempunyai banyak potensi untuk dibangunkan. Namun, kita perlu memastikan keselamatan menjadi aspek utama,” katanya kepada pemberita.

Sumber: Bernama

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  Menurutnya, Jabatan Belia dan Sukan negeri dan Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG) akan…
Informasi
Hampir semua pemain bola sepak dunia pasti memiliki kereta atau motosikal mewah sebagai kenderaan…
Sukan Bermotor
Disifatkan sebagai pantas, berbakat dan progressif itu, bintang muda yang sedang meningkat naik itu…