Dron pantau kesesakan di PLUS

oleh Mohamad Hanif|
PLUS Malaysia Berhad (PLUS) akan melaksanakan beberapa inisiatif bagi mengurangkan kesesakan di lebuh raya sepanjang musim perayaan Tahun Baru Cina.
Modenas

Pengerusinya, Datuk Mohamad Nasir Ab Latif berkata, setiap kali tiba musim perayaan jumlah kenderaan yang menggunakan lebuh raya utara selatan akan meningkat sebanyak 2 juta iaitu 18 peratus berbanding hari biasa.

Menurutnya, PLUS menjangkakan jumlah kenderaan di lebuh raya akan berada di tahap tertinggi pada 22 hingga 24, 27, 28 dan 31 Januari serta 1 Februari ini.

“Bagi memastikan keselamatan dan keselesaan pengguna, PLUS berkolaborasi bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk aspek penguatkuasaan undang-undang. Kehadiran anggota polis di lebuh raya akan memberi kelegaan dan rasa selamat pengguna.

“Selain itu, pasukan PLUSRonda juga akan ditambah untuk membantu pengguna. Seramai 5,000 kakitangan ditempatkan untuk memberi bantuan kecemasan dan khidmat pelanggan,” katanya.

 


Sementara itu Mohamad Nasir berkata, hebahan trafik berterusan menggunakan pelbagai saluran komunikasi akan turut dimaksimumkan termasuk menerusi media sosial bagi membolehkan pengguna mengelakkan kesesakan dan merancang perjalanan.

“Sekiranya trafik sesak, PLUS dengan kelulusan PDRM akan membuka laluan kontra di lokasi tertentu lebuh raya bagi melancarkan pergerakan kenderaan. Kerja penyelenggaraan lebuh raya juga akan dihentikan sementara,” katanya.

Menurutnya, PLUS juga akan menggunakan dron untuk memantau pergerakan trafik dari udara di beberapa lokasi kritikal.

Beliau berkata, walaupun terdapat lonjakan trafik amat tinggi pada musim perayaan namun PLUS sentiasa bersedia memastikan pengguna menikmati perjalanan menggembirakan.

Sumber: Harian Metro

Add new comment

Berita Berkenaan

Informasi
  Polis menahan wartawan itu kira-kira 9.15 pagi dan memeriksa keretanya sebelum membawanya ke…
Berita Global
Setiap dron itu adalah seberat 10 kg dan tempoh ujian ialah selama tiga setengah bulan. Airobotics…
Berita Domestik
Turut terbabit di dalam mesyuarat yang diadakan siang tadi ialah wakil-wakil dari industri.…