DRB-HICOM tandatangan Perjanjian Muktamad penjualan 49.9% ekuiti Proton kepada Zhejiang Geely Holding

oleh Muhammad Md Tajudin|

DRB-HICOM Berhad (DRB-HICOM/Kumpulan) pada  23 Jun 2017 telah menandatangani Perjanjian Muktamad yang menyaksikan Zhejiang Geely Holding Group (ZGH) dari China memegang 49.9% ekuiti PROTON Holdings Berhad (PROTON).

Perjanjian ini termeterai 30 hari selepas kedua-dua pihak menandatangani Perjanjian Dasar di Putrajaya bulan lalu.

Majlis telah disaksikan oleh YAB Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia, bersama Brig. Gen. (K) Tan Sri Dato' Sri Haji Mohd Khamil Jamil, Pengerusi DRB-HICOM dan Pengerusi ZGH, Li Shufu.

Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM, Dato' Sri Syed Faisal Albar menandatangani bagi pihak DRB-HICOM manakala An Conghui, Presiden Geely Holding Group merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Geely Auto Group pula mewakili ZGH. Turut hadir ialah Duta Besar China ke Malaysia, Dr Huang Huikang.

Mahu sasarkan negara ASEAN

Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM, Dato' Sri Syed Faisal Albar berkata perjanjian ini merupakan suatu detik bersejarah bagi PROTON, yang mensasar pasaran automotif ASEAN yang lebih besar.

"ZGH, yang juga pemilik Volvo Cars dari Sweden, The London Taxi Company dan kereta jenama Geely, adalah rakan kongsi yang tepat untuk PROTON. Kejayaan mereka bersama Volvo dan The London Taxi Company, serta jenama mereka Geely membuktikan keupayaan mereka sebagai pengeluar kereta serta sebagai rakan kongsi. Dengan ZGH PROTON  kini mampu mensasarkan pasaran kenderaan penumpang ASEAN yang lebih besar,” jelas Syed Faisal.

Menurut perangkaan rasmi yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Automotif ASEAN, jualan kereta penumpang bagi tahun 2016 di rantau ini telah mencapai 2.1 juta, peningkatan sebanyak 85% berbanding jualan pada tahun 2007. PROTON akan menjadi hab Asia tenggara untuk Geely.

Tumpu kepada peningkatan jualan tempatan

Syed Faisal bagaimanapun berkata tumpuan utama mereka adalah untuk membawa PROTON kembali sebagai  kereta terlaris Malaysia.

"Status PROTON sebagai kereta Nasional kini terjamin kerana DRB-HICOM masih merupakan pemegang saham majoriti. PROTON kini akan menumpukan usaha mereka untuk meningkatkan pegangan pasaran dalam negara dengan kerjasama ZGH. Dengan keupayaan kedua-dua syarikat ini, saya yakin ia akan memberi kesan positif kepada pasaran melalui pengeluaran produk yang memenuhi kehendak pasaran dari segi reka bentuk dan kualiti,” tambah beliau lagi.

Li Shufu mahu jadikan Proton No. 1 di Malaysia dan No. 3 di Asia Tenggara

Li juga amat positif dengan perjanjian ini dan meluahkan harapan agar kerjasama ini dapat menghasilkan kejayaan.

"PROTON adalah jenama kebangsaan yang ikonik Malaysia. Ia merupakan simbol pencapaian kebangsaan dan semangat perindustrian di Malaysia. Kami berharap melalui kerjasama dengan DRB-HICOM, PROTON bakal menjadi jenama automobil  No. 1 di Malaysia semula dan mencapai kedudukan tiga teratas di Asia Tenggara.

Kami pempunyai rancangan untuk meningkatkan pelancaran model baharu dan juga meningkatkan kapasiti bagi memaksimakan daya tarik jenama ini. PROTON dan Lotus bakal mewujudkan sinergi bagi meletakkan ZGH sebagai antara pengiat industri utama di pasaran ASEAN, dan seterusnya meningkatkan kedudukan global kami serta mengukuhkan usaha mencapai sasaran jualan  tiga juta unit menjelang tahun 2020. Kami yakin masa depan yang lebih cerah akan dapat dikongsi bersama berlandaskan kepada nilai hormat, adaptasi, keterangkuman dan integrasi," kata Li.

ZGH - Pemilik Volvo Cars dan London Taxi Company

ZGH mula mendapat perhatian dalam industri automotif global pada tahun 2010, ketika ZGH dengan berani membeli syarikat Sweden, Volvo Cars. Perjanjian tersebut dipandang sinis oleh banyak pihak, terutamanya di Eropah. Namun, selepas membuat pelaburan besar ke dalam Volvo, pada tahun 2016  ia mencatatkan keuntungan operasi sebanyak US $1.25b, tertinggi sejak penubuhannya pada tahun 1927.

The London Taxi Company juga sedang dibaik pulih, dan ZGH akan untuk melaburkan sebanyak US $370m bagi menghasilkan Black Cabs yang ikonik di sekitar bandar London dalam versi elektrik. Langkah ini adalah bagi memenuhi syarat baru di kota London sejajar usaha mengurangkan pencemaran udara di kota tersebut.

Peningkatan jualan di China - 760,000 unit kenderaan pada 2016

Di negara asalnya, Geely berjaya menjual kira-kira 760,000 unit kenderaan pada 2016, dua kali ganda dari jualannya pada tahun sebelumnya. Pertumbuhan ini didokong oleh populariti segmen SUV di negara itu.

SUV Geely Boyue terbukti sangat popular di China. Geely berjaya menjual sejumlah 109,000 unit Boyue pada 2016 dan sehingga Mei tahun ini, sejumlah 103,000 unit telah dijual

Penulis: Muhammad Md Tajudin

Add new comment

banner articles

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  Lebih kurang 30 kelab kenderaan menyokong aktiviti tersebut dan ia tidak hanya membabitkan…
Berita Domestik
Pertengahan bulan yang lalu, kami diberikan peluang untuk menemuramah Encik Shantanu Majumdar,…
Hezeri Samsuri
Malaysia contohnya sudah mempunyai spesifikasi dan standard homologasi yang paling ketat dan paling…