Diskaun bayaran saman sehingga 70 peratus dilanjutkan sehingga 30 September 2020

oleh SALINA JALIL|
Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) memanjangkan tempoh pembayaran diskaun 70 peratus yang ditawarkan bagi bayaran saman yang dikeluarkan JPJ dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), hingga hujung bulan ini.
Modenas

Pengarah Bahagian Korporat dan Perancangan Strategik JPJ, Mohamad Yatim Nawawi, berkata tempoh pembayaran yang berakhir pada 31 Ogos lalu dilanjutkan sebulan atas arahan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong bagi membantu rakyat ketika menghadapi Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

 

Beliau berkata, sambutan ke atas tawaran diskaun itu begitu menggalakkan sehingga menyebabkan semua pejabat JPJ negeri, cawangan dan Pusat Transformasi Bandar (UTC) penuh sesak.

 

Justeru, katanya, orang ramai disaran mengambil peluang tempoh lanjutan sebulan diberikan itu bagi menyelesaikan pembayaran saman masing-masing.

 

"Selepas tamat tempoh diskaun ini individu yang mempunyai saman akan membayar saman seperti asal," katanya selepas menghadiri majlis memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) Pelancaran Drama Skuad JPJ antara JPJ dan Kalam Ariff Holdings Sdn Bhd, hari ini.

 

Mohamad Yatim berkata, diskaun 70 peratus bayaran saman itu adalah sempena sambutan bulan kemerdekaan bagi saman yang dikeluarkan atas kesalahan mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333), Akta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (Akta 334), Akta Pengangkutan Awam Darat (Akta 715) serta Kaedah-kaedah dan Perintah-perintah di bawahnya, termasuk kes yang masih dalam tindakan senarai hitam.

 

Selain pejabat JPJ negeri, cawangan dan UTC, orang ramai juga boleh membuat pembayaran di portal mySIKAP JPJ, kiosk JPJ dan JPJ Mobile.

 

Mohamad Yatim berkata, bagi kesalahan yang disenarai hitam, orang ramai dikehendaki hadir ke pejabat JPJ cawangan atau negeri bagi proses dokumentasi sebelum urusan pembayaran dilakukan.

 

 

BH

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  Operasi tersebut dijalankan sepasukan anggota terdiri enam pegawai dan 20 anggota polis dari…
Berita Domestik
  "OKS juga boleh melihat senarai kausa kes secara dalam talian bagi menyemak status pendaftaran…
Berita Domestik
  Menurutnya, pihaknya mensasarkan RM400 juta kutipan saman bagi tahun lalu namun tidak dapat…