Detik-detik kemalangan Datuk Madani Sahari

oleh DIANA ISMADI|

Salah satu peranan utama Institut Automotif Negara (MAI) adalah untuk meningkatkan kesedaran tentang keselamatan kenderaan dan kesedaran pemandu mengenai tingkah laku yang selamat ketika memandu. Kali ini, saya menulis secara meluas mengenai apa yang penting.

 

Artikel minggu lalu membincangkan isu kesedaran keselamatan dengan panjang lebar. Saya menjangkakan bahawa beberapa hari selepas penerbitannya, saya akan mengalami kata-kata saya terlebih dahulu.

 

Kisah saya bermula pagi Sabtu lalu, ini adalah sebahagian daripada rutin mingguan saya di mana saya berusaha untuk membawa keseimbangan antara menjadi bapa dan suami dan tanggungjawab saya dalam perkhidmatan awam yang kebiasaannya akan berlangsung pada hari minggu.

 

Saya memandu seperti biasa pada hari Sabtu ke sesi perbincangan yang biasanya diadakan di Kota Kemuning – sebuah tempat dengan kehijauan yang saya telah terbiasa.

 

Anak perempuan bongsu saya duduk di bahagian belakang. Dia cuba mengikut saya apabila ada peluang tetapi saya yakin ia bukan kerana dia menikmati perbincangan isu-isu yang melanda industri automotif.

 

Jika benar bahaya wujud di setiap sudut, maka dalam hal ini ia datang secara literal - dalam bentuk seorang pemandu yang terlalu tergesa-gesa untuk melihat tanda berhenti.

 

Mungkin ia adalah tanda berhenti yang tidak jelas. Semasa saya menghampiri simpang empat, saya menyaksikan sebuah kereta memintas di seberangnya. Pada ketika saya berada di persimpangan, bentuk kabur kenderaan lain, kali ini kenderaan utiliti sukan (SUV), terperangkap di sudut mata saya. Kesannya akan berlaku, dan saya terus bersedia dan bersandar untuk impak yang bakal berlaku.

 

Sejurus kemudian, saya mendapati diri saya masih berada di tempat duduk Proton Perdana, yang kini berada di arah yang bertentangan, dari mana saya datang.

 

SUV itu pula dilihat ada di sebelah saya, pemandu itu masih terkejut.

 

Beg udara sebelah sisi telah digunakan di sebelah saya, dan ketika saya berjalan keluar, saya melihat kerosakan pada Perdana. Kereta itu membawa kesan langsung ke sebelah kanan kereta, di mana pilar-C memenuhi bibir panel pintu belakang dan tayar belakang.

 

Saya berterima kasih kepada Yang Maha Kuasa, kerana kami semua - anak perempuan saya, pemandu lain dan diri sendiri hanya cedera dengan lebam kecil.

 

Sepanjang kerjaya saya, saya tahu pentingnya keselamatan rekabentuk kenderaan dan pembinaan kenderaan mestilah cekap untuk mencegah kemalangan, dan yang paling penting, meminimumkan kecederaan apabila berlaku.

 

Ketika saya berjalan keluar untuk memeriksa kereta saya, tindak balas pertama saya ialah kerosakan pada kenderaan itu tidak kelihatan seperti hentakkan yang saya rasakan semasa kesan pelanggaran. Buat seketika, saya fikir saya terlalu membesar-besarkan hentakkan itu, tetapi kemudian saya tahu bahawa saya memandu sebuah kereta dengan struktur moden dan beg udara sisi.

 

Reka bentuk kereta melindungi saya dan anak perempuan saya dari kecederaan, yang kemungkinan besar akan lebih buruk jika kita memandu model yang lebih tua dengan ciri keselamatan yang lebih rendah.

 

Setakat ini sahaja. Untuk sekali dalam penulisan ini ini, saya tidak perlu menjelaskan tentang kepentingan keselamatan kenderaan. Peristiwa ini dapat menjelaskan kesemuanya.

 

Walaubagaimanapun, saya ingin akhiri penulisan ini dengan berterima kasih kepada semua yang membantu saya dan anak perempuan saya. Terima kasih kepada polis, yang bertindak balas dengan cekap, jelas dan profesional untuk panggilan selepas kemalangan saya.

 

Mengikut pepatah Melayu, “kita hanya merancang, tetapi Tuhan yang menentukan”.

 

Dalam kes ini, saya akan mengatakan bahawa kedua-dua rancangan dan keputusan itu memihak kepada saya dan keluarga saya, dan untuk itu saya bersyukur.

 

Penulis merupakan Ketua Pegawai Eksekutif, Institut Automotif Negara, Datuk Madani Sahari.

Berita Berkenaan

Berita Global
Dengan seramai 640 juta orang penduduk, Asean memang menjadi satu pasaran yang kuat di dalam dunia…