Denda RM2,000 berkuatkuasa 9 Januari kepada penunggang basikal yang gagal patuhi ciri-ciri keselamatan

oleh SALINA JALIL|
Bermula 9 Januari, polis Putrajaya akan mengambil tindakan terhadap penunggang basikal yang gagal mematuhi ciri-ciri keselamatan termasuk pemasangan loceng, lampu dan brek.


Memetik laporan portal media tempatan, Ketua Polis Daerah Putrajaya ACP Mohd Fadzil Ali berkata, individu yang didapati bersalah akan dirujuk ke mahkamah dan boleh dikenakan denda maksimum RM2,000.
Modenas

 

Penguatkuasaan itu dibuat untuk memastikan keselamatan penunggang basikal di Putrajaya yang semakin menjadi tumpuan dengan anggaran 1,000 orang berbasikal pada hari minggu.

 

Jika korang masih berdegil dan gagal mematuhi peraturan yang ditetapkan, korang boleh dihukum mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959.

 

Tindakan juga boleh diambil mengikut Seksyen 54(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menunggang secara melulu, Seksyen 79(2) akta sama kerana gagal mematuhi papan tanda lalu lintas dan Seksyen 112(3) akta sama kerana melakukan mana-mana kesalahan berbasikal.

 

Tak salah untuk melalukan aktiviti menunggang basikal pada hujung minggu, tetapi undang-undang keselamatan jalan raya tidak boleh dibelakangkan.

 

Walaupun ramai penunggang memilih berbasikal pada hujung minggu kerana kurang kenderaan, risiko tetap menanti dan kesannya tetap sama.

 

Penunggang basikal juga boleh diambil tindakan mengikut Kaedah 35 Kaedah-Kaedah Lalu Lintas 1959 kerana tidak memasang lampu pada basikal dan Kaedah-Kaedah 42 kerana tiada ciri keselamatan seperti brek dan loceng iaitu hukuman tersebut tidak boleh dikompaun (NC).

 

Statistik kemalangan jalan raya melibatkan basikal di Putrajaya merekodkan enam kes pada 2019 dan kesemua mereka mengalami cedera ringan, manakala 11 kes direkodkan tahun lepas dengan satu kes maut.

 

Beliau berkata penunggang basikal harus mengambil serius terhadap ciri-ciri keselamatan bagi membolehkan pengguna jalan raya yang lain peka dengan dengan kehadiran mereka.

 

“Pihak polis ingin menegaskan aktiviti berbasikal pada waktu dan tempat yang sesuai adalah sangat penting bagi mengurangkan risiko kemalangan jalan raya,” katanya.

 

Operasi Khas Basikal yang dilaksanakan bermula 1 hingga 3 Januari bertujuan menasihati dan mengingatkan penunggang basikal tentang penguatkuasaan yang akan bermula pada 9 Januari.

 

Penguatkuasaan itu dilaksanakan di Putrajaya ekoran seorang penunggang basikal wanita maut dalam kejadian kemalangan membabitkan sebuah lori di Jambatan Putrajaya yang juga laluan ke Presint 8, Presint 9 dan Presint 10 pada 19 Disember lepas.

 

 

 

Sinar Harian

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  Menurutnya, ia juga perlu dipastikan tidak diubah suai sehingga menyebabkan bunyi bising.   "…
Informasi
  Dalam kenyataan tersebut PDRM telah memaklumkan bahawa pengubahsuaian tersebut boleh menyebabkan…
Berita Domestik
  "Jika ada individu disaman tidak bersetuju dengan kompaun dikenakan, jangan bayar.   "Apabila…