DBKL akan 'perangi' penunggang penghantaran yang sembrono

oleh SALINA JALIL|
gambar hiasan
Dewan Bandaraya KUALA LUMPUR (DBKL) akan bekerjasama dengan polis untuk menghukum penunggang motosikal yang menunggang di laluan pejalan kaki.


DBKL telah menerima banyak aduan dari penduduk bandar mengenai penunggang motosikal, terutama penunggang makanan, yang menceroboh jalan pejalan kaki dan menunggang secara merbahaya.


 

Ramai yang mengadu bahawa mereka harus mengelak penunggang penghantaran yang menunggang dengan kelajuan yang tinggi ketika berada di tepi jalan atau ketika hendak melintas jalan raya.

 

Pengarah Jabatan Perancangan Korporat DBKL, Khairul Azmir Ahmad berkata, ramai motosikal penghantaran ini menggunakan laluan pejalan kaki walaupun ia bukan untuk kegunaan kenderaan.

 

“Kami akan berunding dengan pihak polis mengenai hal ini dan berharap dapat segera melaksanakan penguatkuasaan,” katanya.

 

Pada tahun 2019, DBKL telah menaik taraf laluan pejalan kaki di sepanjang Jalan Tuanku Abdul Rahman, Masjid India, Medan Bunus, persiaran sungai Lorong Bunus 1, Jalan Melayu, Lanai Seni dan Pasar Medan.

 

Dalam proses itu, penjaja di tepi jalan turut dipindahkan ke pusat penjaja yang dikhaskan di kawasan sekitarnya.

 

M. Viknendran, dari Bangsar, berkata bahawa beliau hampir dilanggar oleh penunggang penghantaran minggu lalu di Jalan Tuanku Abdul Rahman.

 

“Saya mengambil LRT untuk berjumpa dengan rakan di pusat bandar dan hampir dilanggar oleh motosikal penghantaran, sekarang saya rasa adalah lebih bagus dan selamat sekiranya saya memandu sahaja. 

 

“Pada waktu makan  tengah hari pula, secara tiba-tiba datang sekelompok penunggang penghantaran yang muncul entah dari mana dan menggunakan  jalan pejalan kaki dengan motosikal mereka. 

 

“Seorang penunggang hampir merempuh seorang wanita dan anaknya,” tambahnya lagi.

 

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Kuala Lumpur, Asisten Komandan Zulkefly Yahya, berkata pihak polis masih  belum menerima laporan aduan mengenai perkara itu.

 

“Namun, kami akan memantau keadaannya. Kami mendesak mereka yang mempunyai maklumat mengenai kegiatan tersebut untuk menghubungi polis, ”katanya.

 

ACP Zulkefly juga mengatakan bahawa orang ramai juga boleh menggunakan aplikasi mudah alih Volunteer Smartphone Patrol (VSP) untuk merakam kejadian tersebut dan melaporkan kepada pihak polis.

 

“Sekiranya kami menerima aduan atau laporan mengenai masalah ini, kami dapat mengambil tindakan,” tambahnya.

 

Dalam temu bual dengan The Star pada bulan Disember tahun lalu, Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) melaporkan bahawa hampir 2,000 penunggang motosikal terbunuh di jalan raya antara 18 Mac dan 18 Nov, semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

 

Penunggang motosikal merangkumi 68 peratus daripada 2.868 kematian yang dicatatkan akibat kemalangan jalan raya dalam tempoh tersebut, 70 peratus daripadanya adalah kematian yang berlaku di jalan raya persekutuan dan negeri.

 

 

 

The Star

Berita Berkenaan

Informasi
  Katanya, mereka ditahan Pasukan Tindakan Khas Jabatan Penguatkuasaan DBKL dalam operasi bermula…
Informasi
  Beliau berkata laluan kontra itu akan mengelakkan bas-bas daripada tersekat di dalam kesesakan…
Informasi
    "Selain itu, DBKL menerusi Unit Cerunnya sedang giat memantau lokasi berisiko tinggi…