Dasar baharu AP terbuka - MITI lulus bilangan lesen import tanpa had

oleh Mohamad Hanif|

Tiada had permit diluluskan (AP) yang dikeluarkan sepanjang tahun di bawah dasar AP terbuka baru yang dilaksanakan mulai 1 Januari 2019, kata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti).

Dalam satu kenyataan hari ini, kementerian itu berkata syarikat mungkin memohon AP tambahan berdasarkan prestasi jualan mereka.

"Pada masa ini, kebanyakan syarikat baru masih belum beroperasi sepenuhnya kerana mereka perlu memenuhi beberapa keperluan teknikal dan bersedia untuk urusan operasi perniagaan," katanya.

Portal automotif baru-baru ini mendakwa bahawa kerajaan telah meluluskan 38 pemegang AP baru yang baru, yang kebanyakannya dikatakan tidak berada dalam perniagaan kereta dan hanya ingin menjual permit mereka kepada pemegang AP yang ditubuhkan. Portal itu berkata kuota tahunan pemegang AP yang telah ditetapkan telah dikurangkan untuk menampung pemegang AP baru.

Kementerian itu berkata ia menerima hampir 300 permohonan apabila tawaran bagi permohonan untuk menjadi syarikat AP terbuka dibuat dari 23 Mei 2016, hingga 21 Jun 2016.
 


Ia berkata selepas proses penilaian, termasuk audit oleh juruaudit bebas yang berkelayakan, bilangan syarikat yang layak adalah 164 syarikat, di mana 128 adalah syarikat sedia ada dan 36 adalah baru.

Miti berkata ia akan terus memantau dan mengaudit syarikat AP terbuka.

Di bawah dasar baru ini, jika terdapat pelanggaran mana-mana syarat AP, kementerian akan mengambil tindakan tegas termasuk menarik balik atau menangguhkan AP yang diperuntukkan dan diluluskan; menyenaraihitamkan syarikat-syarikat (termasuk setiap pemegang saham dan ahli lembaga) daripada mengemukakan permohonan masa depan pada AP terbuka; dan mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat itu.

Tahun lepas, Miti telah menyenaraihitamkan 9 syarikat sedia ada kerana tidak mematuhi syarat-syarat tersebut.

Antara syarat yang perlu dipenuhi ialah syarikat itu mestilah 100 peratus milik Bumiputera (termasuk mempunyai Bumiputera dalam jawatan pengurusan utama), mempunyai sekurang-kurangnya dua tahun pengalaman dalam menjual dan mengedar kenderaan bermotor, dan mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh.

Miti berkata butiran mengenai kelayakan semasa sebagai syarikat AP terbuka dan senarai terbaru syarikat AP terbuka telah diterbitkan di portalnya, www.miti.gov.my.
 

Kementerian menyambut baik aduan atau maklum balas mengenai isu-isu yang berkaitan dengan penyalahgunaan kemudahan AP.

Aduan boleh dihantar melalui e-mel [email protected] dan identiti pengadu akan dirahsiakan.

Mengenai dasar baru yang dilaksanakan mulai 1 Jan 2019, Miti berkata ia selaras dengan keputusan kerajaan pada 23 Dis 2015, untuk meneruskan dasar penambahbaikan, termasuk memberi peluang kepada usahawan Bumiputera baru untuk menyertai industri ini.

Objektif dasar baru adalah:

i) untuk mempromosikan pembangunan usahawan Bumiputera baru dalam industri automotif;
ii) memastikan dasar terus menyumbang kepada matlamat sosio-ekonomi negara; dan
iii) mewujudkan daya saing pasaran yang akan memberi manfaat kepada pengguna terutamanya dari segi harga dan perkhidmatan.

– Bernama

Add new comment

Careta Ad