Daihatsu Malaysia anjurkan Program Latihan Keselamatan Pemandu

oleh SALINA JALIL|
Daihatsu (Malaysia) Sdn. Bhd. (DMSB) telah melancarkan Program Latihan Keselamatan Pemandu yang pertama untuk menangani tahap keselamatan jalan raya di Malaysia dan menggalakkan budaya tingkah laku memandu yang selamat.


Program ini dikonsepkan secara eksklusif untuk pelanggan-pelanggan Daihatsu menerusi Program Fleet Perniagaan Daihatsu yang dilancarkan baru-baru ini.
Modenas

 

Program ini turut disokong dengan kerjasama dengan Yamato Transport (M) Sdn. Bhd. (YTM). Program ini bertujuan untuk menanam sikap memandu yang lebih selamat di jalan raya dan pengoperasian yang selamat untuk kenderaan komersil di Malaysia. 

 

DMSB berharap dapat membantu pemandu meningkatkan kemahiran dan teknik memandu mereka dan secara tidak langsung dapat mengurangkan risiko kemalangan jalan raya yang berlaku di kalangan pemandu kenderaan komersial.
 

 

Walaupun bilangan kematian di jalan raya telah menurun sebanyak 6.3 peratus pada tahun lalu. Jumlah kemalangan pula telah meningkat daripada 533,875 pada 2017 kepada 548,598 kes pada 2018. 

 

Laporan dari Malaysian Institute of Road Safety (MIROS) telah memaklumkan bahawa 80 peratus kemalangan adalah kesilapan manusia. 

 

Encik Arman Mahadi, Pengarah Urusan DMSB berkata, "Keselamatan jalan raya adalah sesuatu yang kami ambil serius di Daihatsu, dan bersama-sama dengan YTM, kami percaya Program Keselamatan Pemandu Daihatsu akan memberi manfaat kepada para pelanggan kami. 

 

 

Tingkah laku yang lebih selamat bermula dengan pemandu sendiri, dan kami berharap latihan ini akan meningkatkan kesedaran tentang pentingnya keselamatan di jalan raya dan bagaimana memastikan mereka memainkan peranan mereka. "

 

Program tersebut telah berlangsung sepenuh hari dan telah diadakan di Pusat Sokongan Sokongan Hino Total (HTSCC) di Sendayan, Negeri Sembilan, di mana kemudahan litar telah ditingkatkan dan dibenarkan untuk menjalankan latihan peringkat profesional dalam persekitaran yang selamat.

 

Program ini dibahagikan kepada tiga segmen: Kelas Teoritis, Rutin Pemeriksaan Kenderaan Harian, dan Latihan Litar Praktikal. 

 

Setiap segmen memberi tumpuan kepada pelbagai aspek kesedaran keselamatan, pengetahuan kenderaan, latihan ramalan bahaya oleh Kiken Yochi Training (KYT) serta Ujian Aptitude Pemandu oleh YTM.

 

Peserta juga diajar untuk menjalankan Rutin Pemeriksaan Kenderaan Harian 7 langkah untuk memastikan kenderaan mereka berada dalam keadaan baik untuk mengelakkan kemalangan dan mengurangkan kos penyelenggaraan dan pembaikan.

 

Para peserta turut diberikan latihan litar praktikal dan demonstrasi keselamatan di lokasi. Latihan litar termasuk latihan brek kecemasan di jalan-jalan basah dan memandu menanjak dan menuruni bukit untuk meningkatkan kemahiran gear mereka apabila kenderaan dimuatkan dan sebaliknya.

 

DMSB

 

Encik Muhammad Fahmi, Pengurus Kanan Perancangan Korporat, Produk & Pemasaran DMSB turut berkata, "DMSB berharap dengan latihan sebegini ia dapat meningkatkan kecekapan dan produktiviti mereka dengan mengoptimumkan kenderaan mereka sebaik-baiknya".

 

DMSB dan YTM turut merancang untuk terus membangun dan meningkatkan program sebegini untuk mencapai matlamat mereka untuk menggalakkan tabiat memandu yang lebih selamat di Malaysia.

 

Untuk maklumat lanjut mengenai Daihatsu, lawati www.daihatsu.com.my.  

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Kempen Rewilding Roadshow ini bertujuan untuk mempromosikan biodiversiti dan juga gaya hidup yang…
Berita Domestik
Kempen tersebut melibatkan 1,451 buah model yang diproduksikan bermula 7 Mac 2018 sehingga 10 April…
Berita Domestik
Daihatsu Malaysia Sdn Bhd (DMSB) hari ini mengumumkan pelancaran program Daihatsu Business Fleet…