COVID:19: Penjara setahun dan denda Rp100 juta (RM28,015) jika rakyat Indonesia balik raya

oleh SALINA JALIL|
Rakyat Indonesia yang didapati bersalah 'mudik' atau balik ke kampung bagi menyambut Aidilfitri 1441 Hijrah boleh dikenakan hukuman penjara dan denda, kata Direktor Jeneral Perhubungan (Pengangkutan) Darat, Budi Setiyadi dipetik media tempatan.


Beliau berkata, larangan bermudik itu berkuat kuasa 24 April ini, mereka yang didapati bersalah boleh dikenakan hukuman maksimum penjara setahun dan denda maksimum Rp100 juta (hampir RM30,000).
Modenas

 

Hari ini, Presiden Indonesia, Joko Widodo mengumumkan rakyat negara itu dilarang ‘bermudik’ atau balik kampung bagi menyambut Aidilfitri 1441 Hijrah dalam usaha menangani penularan pandemik koronavirus (Covid-19).

 

Kes positif di Indonesia terus meningkat kepada 7,315 dan sudah menular ke semua 34 provinsi di Indonesia, dengan jumlah kematian bertambah kepada 616 orang.

 

"Mudik semuanya akan kita larang," kata Jokowi di Istana Presiden Jakarta dalam siaran langsung yang disiarkan YouTube rasmi Sekretariat Presiden.

 

Sebelum ini, pemerintah Indonesia hanya menasihatkan agar orang ramai tidak bermudik dan larangan itu dikuatkuasakan kepada anggota polis, tentera dan penjawat awam sahaja.

 

Sementara itu, jurucakap Pemerintah Indonesia berkenaan Covid-19, Achmad Yurianto berkata, lebih 16,000 pesakit masih di bawah pengawasan.

 

"Bagi tempoh 24 jam, dari 12 tengah hari semalam sehingga 12 tengah hari ini, 26 lagi kematian dilaporkan, sebanyak 375 kes positif baharu, menjadikan jumlah kes 7,135 manakala 16,763 pesakit dalam pengawasan," katanya pada sidang media hariannya.

 

 

 

sumber: Sinar Harian

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Beliau berkata lori itu dalam perjalanan dari Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Muda untuk pulang ke…
Sukan Bermotor
  Hamilton menarik balik gaji ditetapkan sebanyak £40 juta (RM231.80j) musim ini dan menerima gaji…
Berita Global
Menurut Perdana Menteri Prayuth Chan o-cha, keputusan tersebut dibuat memperlihatkan kepada wabak…