COVID-19: Malaysia Airlines wajibkan penggunaan topeng muka untuk semua penumpang

oleh SALINA JALIL|
Semua penumpang Malaysia Airlines kini dikehendaki untuk membawa dan memakai topeng muka mereka sendiri berkuat kuasa 23 April 2020 di lokasi seperti daftar masuk, menaiki kapal terbang, di kabin pesawat, pengeluaran dan pengambilan bagasi semasa ketibaan untuk mengurangkan penularan koronavirus (Covid-19).
Modenas

Malaysia Airlines dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan, keperluan ini terpakai kepada semua penumpang (tidak termasuk bayi) yang melakukan perjalanan dalam semua penerbangan domestik, antarabangsa dan sewa khas Malaysia Airlines untuk memastikan keselesaan dan kesejahteraan setiap penumpang dan petugas syarikat penerbangan.

 

Menurut kenyataan itu, Malaysia Airlines tidak akan menerima penumpang yang tidak mempunyai atau tidak memakai topeng muka semasa mendaftar masuk dan menaiki pesawat.

 

“Bagi keselesaan penumpang terutamanya dalam penerbangan jarak jauh, anda dinasihatkan untuk membawa topeng muka tambahan dan cecair pembasmi kuman tangan untuk kegunaan sendiri,” katanya dalam kenyataan itu.

 

Penumpang turut diingatkan untuk menghormati ruang peribadi orang lain dan memerhatikan jarak sosial jika diperlukan serta mematuhi langkah-langkah keselamatan lain dalam proses sebelum berlepas dan ketibaan untuk memastikan anda mendapat perjalanan yang selamat.

 

Keselamatan penumpang dan kakitangannya amat penting kepada Malaysia Airlines.

 

 

 

- Bernama

Add new comment

Berita Berkenaan

Uncategorized
  Presiden Persatuan Pengusaha Bas Kelantan, Che Ibrahim Che Ismail, berkata setakat ini dalam…
Berita Domestik
  Beliau bagaimanapun berkata, perkara itu perlu diperincikan lagi sebelum sebarang pengumuman…
Informasi
  “Seperti yang dilaksanakan sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) 1.0, Selangor,…