China cipta pesawat Hipersonik paling laju di dunia - 19,000 Km/J

oleh SALINA JALIL|
CHINA sedang membina pesawat hipersonik 12,000 batu sejam (kira-kira 19,312.128 kilometer per jam) yang boleh mengangkut 10 penumpang ke mana-mana sahaja di dunia dalam masa satu jam.


Pesawat sepanjang 148 kaki (45 meter) itu hampir satu pertiga lebih besar daripada Boeing 737 dan mempunyai sayap delta yang serupa dengan Concorde, tetapi dengan hujungnya mengarah ke atas.

 

Model pototaipnya didedahkan dalam kajian saintis angkasa lepas China yang terlibat dalam misi Marikh dan bulan negara itu.

 

Difahamkan para saintis China mengasaskan reka bentuk pesawat itu daripada rancangan yang ditinggalkan oleh Nasa.

 

Mereka memajukan ciptaan pesawat itu daripada reka bentuk dan teknologi Boeing Manta X-47C yang merupakan sebahagian daripada projek yang ditinggalkan oleh Nasa pada tahun 2000 kerana dikatakan menelan kos terlalu mahal.

 

Ming Han Tang, bekas jurutera dalam program hipersonik Nasa, mereka bentuk teknologi pesawat X Kenderaan Dua Peringkat (TSV) yang menggunakan dua enjin berasingan tanpa bahagian bergerak pada setiap sisi pesawat.

 

Mereka menyasarkan untuk melengkapkan binaan kumpulan pertama pesawat hebat itu pada penghujung 2035 dan mengembangkan ia kepada pesawat untuk membawa 100 penumpang menjelang 2045.

 

 

Setakat ini Lockheed SR-71 Blackbird ialah pesawat jet terpantas di dunia.

 

Ia mencapai kelajuan Mach 3.3 iaitu lebih daripada 3,500 kph (2,100 mph) dan hampir empat kali lebih pantas daripada purata kelajuan pelayaran pesawat komersial.

 

hypersonic

 

Sinar Harian

 

Berita Berkenaan

Berita Global
  Laporan dari Nikkei melaporkan bahawa kementerian tersebut sedang giat memperkasa keupayaan…