Cathay Pacific hentikan 5,900 pekerjaan dan tutup anak syarikat

oleh SALINA JALIL|
Cathay Pacific akan mengurangkan hingga 5,900 pekerjaan dan menutup anak syarikatnya, Cathay Dragon, kata syarikat penerbangan Hong Kong itu hari ini, menyertai senarai syarikat penerbangan yang semakin meningkat melakukan pemotongan ketika menghadapi pandemik COVID-19.
Modenas

Di seluruh dunia, syarikat penerbangan terjejas akibat pandemik yang mengurangkan perjalanan antarabangsa dan mereka menghadapi musim sejuk yang panjang dan sukar selepas pemulihan dari krisis yang sangat diharapkan gagal menjadi kenyataan.

 

Semalam, Cathay menerbitkan rancangan penyusunan semula korporat yang akan menyebabkan ribuan kehilangan pekerjaan dan salah satu syarikat penerbangannya lenyap sepenuhnya.

 

Syarikat menyatakan 5,300 pekerjaan akan ditamatkan dalam kalangan pekerja yang berpangkalan di Hong Kong, dengan 600 lagi di luar negara - bersamaan 17 peratus daripada jumlah tenaga kerjanya.

 

Cathay Dragon, anak syarikat yang melakukan penerbangan jarak jauh terutama di Asia, akan berhenti beroperasi.

 

Syarikat itu meminta kelulusan perundangan untuk menyerap laluan Dragon ke Cathay Pacific dan syarikat penerbangan tambang murah HK Express.

 

"Pandemik global terus memberi kesan buruk kepada penerbangan dan hakikatnya adalah kita mesti menyusun semula Kumpulan untuk terus bertahan," kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Augustus Tang dalam satu kenyataan.

 

"Kami harus melakukan ini untuk melindungi sebanyak mungkin pekerjaan dan memenuhi tanggungjawab kami kepada hab penerbangan Hong Kong dan pelanggan kami," tambahnya.

 

 

- AFP

Add new comment