Beli kenderaan rasmi MB, Exco Terengganu jimatkan kos penyelenggaraan

oleh Penyumbang Rencana|
Pembelian kenderaan rasmi baharu yang ditularkan di media sosial didakwa untuk kegunaan Menteri Besar dan barisan Exco merupakan suatu keperluan bagi menjimatkan kos penyelenggaraan kenderaan rasmi kerajaan.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Tengku Farok Hussin Tengku Abdul Jalal berkata, isu tersebut sepatutnya tidak dipolitikkan kerana pembelian kenderaan utiliti sukan (SUV) itu adalah satu prosedur biasa bagi menggantikan kenderaan rasmi kerajaan yang sudah lama.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Penggunaan kenderaan rasmi milik kerajaan terlalu tinggi sekali gus menyebabkan kos penyelenggaraannya membebankan.

"Setakat ini semua kenderaan baharu seperti mana yang tular itu belum diagihkan. Jadi pembelian kenderaan baharu tersebut tidak perlu dipolitikkan kerana diluluskan menerusi bajet pentadbiran kerajaan negeri pada tahun lepas," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melakukan lawatan ke Bilik Gerakan Bencana Negeri (BGBN) pada Rabu.

Pada Selasa, pihak media melaporkan Bekas Ketua Penerangan UMNO Terengganu, Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar menyatakan kerajaan Terengganu digesa menjelaskan status pembelian kenderaan rasmi baharu yang ditularkan di media sosial didakwa untuk kegunaan Menteri Besar dan barisan Exco.

Wan Abdul Hakim berkata, kerajaan wajar mengeluarkan kenyataan berhubung dakwaan pembelian SUV jenis Mazda bagi memastikan sama ada ia merupakan keperluan mendesak yang menjadi keutamaan buat masa ini.

Mengulas lanjut, Tengku Farok Hussin berkata, pembelian kenderaan rasmi baharu berkenaan tidak menyalahi peraturan kerana peruntukan diluluskan kerajaan selepas dibentangkan pada pembentangan Bajet 2022.

Katanya, kerajaan negeri turut meluluskan pembelian kenderaan pacuan empat roda kepada Jabatan Perhutanan negeri bagi kegunaan mereka.

"Jadi pembelian itu tidak pula dipersoalkan oleh mana-mana pihak termasuk pemimpin politik kerana ia memang prosedur biasa dalam menggantikan kenderaan yang sudah uzur dan lama," jelasnya.

 

Sinar Harian

Berita Berkenaan

Informasi
"Proses pengambilan tanah untuk semua laluan utama ECRL di Terengganu telah selesai sepenuhnya…
Berita Domestik
Lokasi itu terletak di dalam kawasan ladang sawit berhampiran dengan sebuah kampung yang terletak…
Berita Domestik
Beliau berkata, penganjur program tersebut turut diminta supaya menitikberatkan pematuhan jalan…