Batal permit sekolah memandu bukan polisi Kementerian - Menteri Pengangkutan

oleh Mohamad Hanif|
sumber: Metro Driving
Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) menegaskan tindakan untuk membatalkan permit institut memandu (IM) dan menarik balik sijil tenaga pengajar yang mempunyai rekod kemalangan jalan raya adalah bukan polisi kementerian itu.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Menterinya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, langkah itu bukan merupakan satu ketetapan dasar oleh MOT pada masa ini.

"Tindakan hanyalah merupakan satu pandangan peribadi Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Zailani Hashim," katanya.

Menurutnya, sebarang hala tuju dasar atau apa jua cadangan tambah baik akan dikaji secara holistik dan saintifik terlebih dahulu oleh kementerian dengan mengambil kira pelbagai aspek berkaitan termasuk keberkesanan, kebolehlaksanaan dan keupayaan untuk mencapai objektif yang ditetapkan.

"MOT tidak mahu menuding jari secara melulu terhadap pihak tertentu dan seterusnya persalahkannya semata-mata berdasarkan andaian atau hipotesis yang tidak berasas," katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Beliau berkata, kajian terperinci melibatkan sesi libat urus bersama semua pihak berkepentingan bagi mendapatkan pandangan serta cadangan penambahbaikan.

"Dalam masa sama, MOT bersama agensi-agensi di bawahnya akan meneruskan aktiviti advokasi dan penguatkuasaan sedia ada bagi memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai pematuhan kepada peraturan jalan raya serta aspek keselamatan jalan raya di seluruh negara.

"Kementerian serius dan komited dalam memastikan jalan raya kekal selamat digunakan oleh semua pihak," katanya.

Sumber: Sinar Harian

Berita Berkenaan

Berita Global
Namun, terdapat sesetengah sekolah memandu di sana mula mengharamkan jenama Tesla daripada…
Berita Domestik
"Kementerian mengambil sedikit pertimbangan untuk memberi kelonggaran tersebut. "Kalau kita 'rigid…
Berita Domestik
  Katanya, suspek yang juga merupakan pembantu tadbir kanan di sebuah pihak berkuasa tempatan (PBT…