Bas Smart Selangor dan PJ City Bus mula operasi hari ini

oleh SALINA JALIL|
Bas Smart Selangor dan PJ City Bus yang dihentikan sejak 24 Mac lalu berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) susulan penularan koronavirus (Covid-19) akan kembali beroperasi secara berperingkat bermula hari ini.
Modenas

 

Exco Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Pembangunan Kampung Baru, Ng Sze Han berkata, pemakluman itu selari dengan keputusan kerajaan negeri yang melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat Diubahsuai (PKPBD).

 

Menurut beliau, jadual perjalanan bas ini bermula jam 6 pagi hingga 10 malam bagi memudahkan perjalanan orang ramai ke tempat kerja.

 

"Bas Smart Selangor akan beroperasi di 36 laluan dengan jumlah 103 buah bas. Tujuh laluan iaitu laluan SPG 3 dan SPG 4, BTG2, SB02 dan SB03 serta HS02 dan HS03 akan ditangguhkan sementara waktu.

 

smart selangor

 

"Sementara PJ City Bus pula akan beroperasi di semua enam laluan dengan jumlah 16 buah bas," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

 

Sze han dalam pada itu turut mengingatkan penumpang dan pemandu bas sentiasa mematuhi garis panduan ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) termasuk amalan penjarakan sosial dan memakai topeng muka.

 

"Sebagai langkah pencegahan dan keselamatan, bas terlibat telah dilakukan proses nyahkuman selain menampal penanda jarak sosial di tempat duduk penumpang serta penyediaan cecair sanitasi dalam bas.

 

"Had bilangan penumpang setiap bas juga akan dikurangkan berbanding dengan had bilangan penumpang yang sedia ada bagi memastikan penjarakan selamat antara penumpang," katanya.

 

Dalam perkembangan sama, Sze Han berkata, sebanyak 20 bas Smart Selangor telah digunakan oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) sebagai pengangkutan khas membawa rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke pusat-pusat kuarantin ditetapkan.

 

 

sumber: sinar harian

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  Menurut beliau, perkhidmatan bas percuma ini akan bermula dengan 10 bas yang akan ditambah…
Berita Domestik
“Hari ini banyak kenderaan mewah klon yang akan kita lelong. Kenderaan-kenderaan yang terbabit kes…
Berita Global
  Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang tular di media sosial menunjukkan bas terbabit…