Bajet 2023 - Peruntukkan RM50.2 bilion untuk projek MRT3

oleh Penyumbang Rencana|
gambar hiasan
Kerajaan memperuntukkan kos sebanyak RM50.2 bilion bagi Projek Mass Rapid Transit (MRT) 3 dengan unjuran perbelanjaan tahun 2023 sebanyak RM3.3 bilion.


Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, MRT 3 Fasa 1 dijangka siap pada tahun 2028 manakala Fasa 2 pada tahun 2030.
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 02

 

“Ia merupakan komitmen kerajaan melengkapkan rangkaian rel Kuala Lumpur dengan jajaran sepanjang 50.8 kilometer.

 

“Projek ini melibatkan kos RM50.2 bilion dengan unjuran perbelanjaan tahun 2023 sebanyak RM3.3 bilion,” katanya dalam pembentangan Bajet 2023 di Parlimen pada Jumaat.

 

Belanjawan bertemakan Keluarga Malaysia, Makmur Bersama dengan peruntukkan keseluruhan berjumlah RM372.3 bilion itu merangkumi empat teras fokus iaitu kesejahteraan rakyat, kelangsungan perniagaan, kemakmuran ekonomi dan kecekapan perkhidmatan kerajaan.

 

Projek Mass Rapid Transit (MRT) 2 Fasa 2 melibatkan stesen Kampung Batu ke Putrajaya Sentral telah hampir siap dan dijangka mula beroperasi pada Januari 2023 untuk manfaat penduduk Lembah Klang.

 

Sebanyak RM16.5 bilion disediakan bagi sektor pengangkutan melalui projek infrastruktur utama terutamanya Lebuh Raya Pan Borneo, Landasan Kereta Api Berkembar Gemas-Johor Bahru, ECRL, RTS Link dan Central Spine Road.

 

Jajaran Pan Borneo Negeri Sarawak dijangka siap sepenuhnya untuk manfaat rakyat Sarawak dan Pan Borneo Negeri Sabah pula akan siap menjelang 2024.

 

“Bagi meningkatkan kualiti penyampaian serta menyediakan persekitaran yang kondusif, kerajaan turut mengutamakan keperluan pembaikan dan penyelenggaraan aset termasuk jalan raya persekutuan serta bangunan kerajaan dengan peruntukan RM11.4 bilion,” menurutnya.

 

 

 

Berita Berkenaan

Informasi
  Menurutnya, kesesakan biasanya berlaku di antara Tanah Rata ke Tringkap terutama di Kea Farm di…
Berita Domestik
Menurut laporan BERNAMA, Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad…
Berita Domestik
Hal ini disebut dalam satu siaran media yang dihantar semalam sebagai respons kepada pembentangan…