Bahaya! Jangan solat di lorong kecemasan!

oleh SALINA JALIL|
Pengguna Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK) dinasihat agar tidak menunaikan solat di lorong kecemasan lebuh raya itu atas faktor keselamatan.


Menurut kenyataan media pemegang konsesi KLK dan Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT1), Anih Berhad memaklumkan tindakan itu dikhuatiri boleh menyebabkan penunggang motosikal atau kenderaan lain yang mungkin tidak menyedari kehadiran individu di lorong kecemasan tersebut.


“Kami amat menghargai kesabaran pengguna Lebuhraya KLK dan juga ketaatan umat Islam menunaikan ibadah solat ketika dalam perjalanan ke Pantai Timur pada setiap kali musim perayaan dan cuti umum.

 

Namun, kami sebagai pengendali Lebuhraya KLK juga ingin memohon kesabaran dan penelitian wajar daripada pengguna jalan raya agar tidak menunaikan ibadah solat di atas jalan raya iaitu di lorong kecemasan atas faktor keselamatan,” menurut kenyataan itu.

 

Baru-baru ini, tular di media sosial foto yang menunjukkan pengguna lebuh raya menunaikan solat Subuh di lorong kecemasan di Lebuhraya KLK akibat kesesakan lalu lintas untuk pulang ke kampung halaman bagi sambutan Hari Raya Aidiladha.

 

Sementara itu, Anih Berhad berharap pengguna lebuh raya dapat merancang perjalanan dan persinggahan untuk bersolat atau berhenti rehat di hentian rehat dan rawat sepanjang LPT1 dan LKL ketika pulang ke Lembah Klang.

 

“(Tindakan itu sebagai langkah persediaan dalam) menjangkakan peningkatan jumlah kenderaan mendadak dan kesesakan yang bakal ditempuhi kelak,” menurutnya.

 

- kita perlu berikhtiar dan bukan berserah semata-mata -

- solat dijaga Alhamdulillah, tetapi kenapa masih ramai yang tidak menjaga kebersihan? -

buang sampah

 

-- BERNAMA

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  Dalam kejadian sekitar jam 4.10 petang, lelaki berusia 45 tahun yang memandu kereta jenis BMW…
Berita Domestik
Gambar itu boleh dihantar kepada JPJ tetapi ia perlu dilengkapkan dengan: Nombor pendaftaran…
Berita Global
Memotong barisan atau menggunakan lorong kecemasan ketika kesesakan lalu lintas merupakan antara…