Anggota JPJ menyamar penumpang pantau pemandu bas

oleh Penyumbang Rencana|
gambar hiasan
Menyamar sebagai penumpang antara taktik digunakan anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi mengenal pasti serta mengambil tindakan ke atas pemandu bas yang didapati melakukan kesalahan jalan raya sepanjang Ops Hari Raya Aidilfitri.


Timbalan Pengarah JPJ Negeri Selangor, Ahmad Kamarunzaman Mehat berkata, kaedah penyamaran itu didapati berkesan bagi memastikan tindakan segera dapat diambil terhadap pemandu bas yang melakukan kesalahan.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

 

Menurutnya, kaedah berkenaan dilaksanakan bagi memantau kelakuan pemandu dan kesalahan yang dilakukan oleh mereka bermula pada 18 April sehingga 27 April ini.

"Antara kesalahan yang sering dikesan menerusi kaedah penyamaran dijalankan sebelum ini adalah pemandu memandu di lorong kanan secara berterusan, tiada pemandu kedua bagi pemanduan melebihi 300 kilometer atau empat jam perjalanan, pemandu merokok dan tidak memakai kasut, penggunaan telefon bimbit semasa memandu dan tiada lesen Lesen Vokasional Kenderaan (PSV).

"Dengan kaedah penyamaran ini tindakan saman dapat terus dilaksanakan terhadap pemandu yang didapati melakukan kesalahan," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas pelancaran Ops Hari Raya Aidilfitri 2023 di Terminal Bas Seksyen 17 di Shah Alam pada Rabu.

Katanya, seramai 325 anggota JPJ akan digerakkan sepanjang pelaksanaan operasi tersebut.

"Objektif utama operasi adalah memastikan pergerakan pengguna jalan raya supaya selamat sampai ke destinasi selain memastikan kelancaran dan kecekapan operasi pengangkutan awam.

"Antara kesalahan utama yang disifatkan sebagai kesalahan utama penyebab kemalangan adalah tidak mematuhi lampu isyarat, tidak mematuhi had laju, memotong garisan berkembar, guna telefon bimbit semasa memandu dan beberapa kesalahan lain," katanya.

Jelas beliau, pihaknya turut menfokuskan kepada 23 lokasi kawasan kerap kemalangan di negeri ini dengan menempatkan anggota JPJ bagi menjalankan pemantauan.

"Rondaan secara berkala akan dijalankan melibatkan lebuh raya utama seperti Lebuhraya Utara Selatan (PLUS), Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan puluhan jalan persekutuan serta jalan negeri.

"JPJ amat mengalukan kerjasama orang ramai dalam menyalurkan maklumat sekaligus membantu mengurangkan risiko berlakunya kemalangan," katanya.

 

 

Astro Awani

Berita Berkenaan

Berita Domestik
“Setakat hari ini (Rabu), kita telah buat pemeriksaan terhadap 90,280 kenderaan dan mengeluarkan…
Berita Domestik
Menerusi senarai yang dipaparkan oleh JPJ pada hantaran Facebook, kenderaan Mercedes-Benz…
Berita Domestik
Pemeriksaan lanjut nombor casis oleh anggota JPJ Selangor kemudian membongkar motosikal jenis…