Airbus A380 terbang guna minyak masak

oleh SALINA JALIL|
Dalam satu sesi ujian selama tiga jam yang berlangsung di Lapangan Terbang Blagnac di Toulouse, Perancis, pesawat Airbus A380 berjaya terbang menggunakan minyak masak sebagai bahan api.

Syarikat itu mendakwa, pesawatnya berjaya terbang menggunakan bahan api penerbangan lestari (SAF) yang dihasilkan daripada campuran minyak masak dan sisa lemak.
PERODUA MREC Banner Campaign February 2024
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01

 

Bahan api yang digunakan itu dibekalkan oleh TotalEnergies, sebuah syarikat yang berpangkalan di Normandy, Perancis dan dihasilkan daripada hydroprocessed ester and fatty acids (Hefa).

 

Airbus telah menguji beberapa penerbangan menggunakan SAF sepanjang tahun lalu.

 

Syarikat itu juga berharap agar pesawatnya diperakui untuk terbang menggunakan SAF menjelang akhir dekad ini. Pada masa ini, pesawat Airbus boleh dikuasakan sehingga 50 peratus SAF yang dicampur dengan minyak tanah tradisional.

 

“Meningkatkan penggunaan SAF kekal sebagai kunci utama kami untuk mencapai cita-cita industri bagi pelepasan karbon sifar menjelang 2050,” jelas Airbus dalam satu kenyataan.

 

Selain itu, syarikat itu juga mendakwa bahawa pesawat yang menggunakan SAF mampu menyumbang antara 53 peratus hingga 71 peratus daripada pengurangan karbon yang diperlukan untuk mencapai matlamat tersebut.

 

 

Unilad

Berita Berkenaan

Berita Global
Cadangan ini bakal dibentangkan dalam satu mesyuarat akan datang sempena sasaran syarikat pembuat…
Berita Global
Hasrat tersebut diperkukuhkan lagi dengan pengenalan generasi terkini pesawat Airbus A220 yang…
Berita Domestik
  Untuk makluman, Malaysia Airlines menerima pesawat pertama A380 pada Oktober 2012.   Sebelum…