Adakah harga kereta akan naik jika SST diperkenalkan semula?

oleh SALINA JALIL|
Edaran Tan Chong Motor Sdn Bhd, pengedar tunggal dan pemasang kenderaan Nissan di Malaysia, berkata harga kereta berkemungkinan bertambah mahal apabila Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) diperkenalkan semula.

 

Menurut pengarah jualan dan pemasarannya, Christopher Tan, industri itu dapat melihat harga kereta yang lebih tinggi sekiranya pulangan SST berdasarkan formula pengiraan sebelumnya dalam Peraturan Cukai Perkhidmatan 1975.

"Jika anda melihat harga dari tiga tahun yang lalu, semasa peralihan dari SST ke Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), harga kenderaan menurun sedikit," kata Tan semasa sidang akhbar selepas majlis pelancaran Nissan Serena yang serba baharu.

Salah satu janji manifesto kerajaan Pakatan Harapan (PH) adalah menggantikan GST dengan SST dalam tempoh 100 hari selepas memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14.

Tan berkata semua model Nissan yang dibeli bulan ini berhak mendapat Promosi Perlindungan Harga Nissan, di mana pelanggan akan membayar balik perbezaan antara GST dan SST, jika harga kenderaan lebih murah selepas pelaksanaan. Program perlindungan sah sehingga kerajaan baru menyelesaikan perkara GST dan SST.

"Kami tidak meletakkan diri kita dalam sikap ‘menunggu dan lihat’ 100 hari yang akan memudaratkan industri. Bukan hanya kereta, kita bercakap mengenai rumah, trak, traktor, bahan habis pakai dan banyak lagi.

"Saya yakin bahawa kerajaan baru akan melihat perkara ini, saya faham mereka sudah mengadakan mesyuarat mengenai perkara ini, kerana ini merupakan keutamaan," kata Tan.

Syarikat itu melancarkan 2.0L baru Nissan Serena S-Hybrid dengan harga permulaan RM135,500 termasuk GST tanpa insurans. Ia dilindungi oleh jaminan jarak tempuh tanpa had pembatuan 5 tahun dan 3 tahun atau 60,000 km yang pernah mendapat promosi perkhidmatan servis penyelenggaraan yang pertama.

 

Berita dan gambar dari https://www.nst.com.my/business/2018/05/369370/car-prices-may-rise-if-sst-reintroduced

 

Add new comment

banner articles