12 cedera akibat gelora udara dalam penerbangan Qatar Airways

oleh Firdaus Razani|
gambar hiasan
12 orang yang menaiki penerbangan Qatar Airways dari Doha ke Ireland cedera semasa gelora udara, kata Lapangan Terbang Dublin pada Ahad, sambil menambah bahawa pesawat itu mendarat dengan selamat dan seperti yang dijadualkan.

Penerbangan QR017, Boeing 787 Dreamliner, mendarat sejurus sebelum jam 1 tengah hari. Waktu Dublin (1200 GMT), kata lapangan terbang itu.

"Setelah mendarat, pesawat itu dipenuhi oleh perkhidmatan kecemasan, termasuk Polis Lapangan Terbang dan jabatan Bomba dan Penyelamat kami, kerana 6 penumpang dan 6 anak kapal di dalam pesawat melaporkan kecederaan selepas pesawat mengalami pergolakan semasa di udara di atas Turki," Lapangan Terbang Dublin berkata dalam satu kenyataan.

Penyiar Ireland RTE, memetik penumpang yang tiba di lapangan terbang, berkata kejadian itu berlangsung kurang daripada 20 saat dan berlaku semasa perkhidmatan makanan dan minuman.

Qatar Airways berkata dalam satu kenyataan bahawa "sebilangan kecil" penumpang dan anak kapal mengalami kecederaan ringan semasa penerbangan dan sedang menerima rawatan perubatan.

Syarikat penerbangan itu tidak mengulas secara langsung mengenai gelora udara itu, tetapi berkata perkara itu tertakluk kepada siasatan dalaman.

Insiden itu berlaku lima hari selepas penerbangan Singapore Airlines dari London ke Singapura terpaksa mendarat di Bangkok akibat pergolakan teruk, yang mengorbankan seorang lelaki Britain berusia 73 tahun dan meninggalkan 20 yang lain dalam rawatan rapi.

Kemalangan syarikat penerbangan yang berkaitan dengan pergolakan adalah jenis yang paling biasa, menurut kajian 2021 oleh Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan A.S.

Dari 2009 hingga 2018, agensi A.S. mendapati bahawa pergolakan menyumbang lebih daripada satu pertiga daripada kemalangan syarikat penerbangan yang dilaporkan dan kebanyakannya mengakibatkan satu atau lebih kecederaan serius, tetapi tiada kerosakan pesawat.

 

SUMBER : TheStar

Berita Berkenaan

Informasi
  Terdapat lebih 350 syarikat penerbangan lain yang mengambil bahagian dan Qatar Airways berjaya…
Informasi
  Ia adalah tambahan kepada perkhidmatan harian sedia ada MH160 yang berlepas dari Kuala Lumpur…
Berita Global
Boeing 777-8 Freighter merupakan kapal terbang kargo dwi-enjin jarak jauh terbesar di dunia, dan…