Proton Iriz menang Anugerah Kereta Kompak Terbaik 2017

oleh DIANA ISMADI|
Kawasaki Legend Reborn

Perusahaan Otomobil Nasional, Proton kini telah menerima satu lagi pengiktirafan untuk Proton Iriz sebagai Kereta Kompak Terbaik pada Anugerah Pilihan Pengarang Carsifu 2017.

 

Model Proton Iriz yang telah diperbaharui telah diperkenalkan di DRB-HICOM Autofest pada Mei 2017 dan telah dikeluarkan secara rasmi pada 5 Jun 2017. 

 

Acara yang telah diadakan di Royale Chulan Damansara, Petaling Jaya dianjurkan Kumpulan Media The Star. Sejak pertama kali diperkenalkan di pasaran pada September 2014, Proton telah menjual sejumlah 45,616 unit Proton Iriz, menjadikannya salah satu model Proton paling popular. 

 

Iriz juga telah memenangi pelbagai anugerah seperti;

  •  Kereta Kompak Tahunan dan Anugerah Pilihan Rakyat di NST Car of the Year 2014
  • Reka Bentuk Perindustrian Terbaik 2015 oleh Perbadanan Harta Intelek
  • Kereta 5-Bintang ASEAN NCAP Paling Mampu Milik di Malaysia pada Anugerah Grand Prix   ASEAN NCAP 2016 
  • Kereta Bajet Terbaik di Anugerah Tahunan Kereta ASEAN 2016. 

 

 

Proton meneruskan usahanya dalam memberi keutamaan terhadap aspek keselamatan pelanggan mereka dan sebagai Kereta 5-Bintang ASEAN NCAP Paling Mampu Milik di rantau ini, Proton Iriz dilengkapi ciri-ciri keselamatan aktif dan pasif dalam semua varian. Ini termasuk kawalan kestabilan elektronik (ESC) dengan kawalan cengkaman, sistem brek anti-kunci (ABS) dengan kuasa-brek Elektronik (EBD), bantuan brek, bantuan kawalan cerun (HHA) dan sistem peringatan pemakaian tali pinggang (SBR). 

 

Bagi varian Premium, model ini dilengkapi dengan enam beg udara, manakala varian Standard dan Eksekutif pula dilengkapi dengan dua beg udara. 

 

Melengkapi ciri-ciri keselamatan kereta ini ialah Hot Press Forming (HPF), yang merupakan teknologi Jerman yang diguna pakai oleh PROTON. Struktur HPF boleh mencapai sehingga lima kali lebih kekuatan dari logam biasa. Ini menjadikan kereta ini lebih kukuh dan yang lebih penting, menguatkan kabin penumpang untuk perlindungan yang lebih baik.

 

 Pelanggan juga berpeluang memandu uji Proton Iriz diperbaharui ini dan membuat tempahan di semua cawangan Proton Edar dan siri jelajah Proton di seluruh negara. 

 

 

Iriz yang diperbaharui ini juga didatangkan dalam empat varian - Standard 1.3L (MT & CVT), 1.3L Eksekutif CVT dan 1.6L Premium CVT, berharga dari RM43,800 hingga RM58,800, dan boleh didapati dalam dua pilihan warna baharu, Ruby Red (merah) dan Carnelian Brown (perang), di samping warna-warna Iriz sedia ada iaitu Graphite Grey (kelabu), Atlantic Blue (biru) dan Cotton White (putih). 

 

Sepanjang bulan Oktober 2017 ini, Proton turut memperluaskan Kempen 5-Nilai Hebat yang menawarkan Servis lima tahun percuma*, waranti selama lima tahun atau 150,000km (mana-mana yang terdahulu) serta model-model Proton terpilih yang memiliki penarafan keselamatan lima bintang oleh ASEAN NCAP. 

 

Pemilik kereta Proton sedia ada juga boleh menikmati Bonus Kesetiaan sebanyak RM1,000 tambahan kepada promosi semasa apabila membeli kereta Proton baharu, dan promosi ini turut ditawarkan kepada ahli keluarga mereka. PROTON Holdings Berhad (623177-A) Centre of Excellence Complex, KM 33.8 Westbound Shah Alam Expressway, 47600 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia. 

 

Sebagai tambahan kepada promosi semasa, PROTON juga sedang mengadakan siri jelajah di seluruh negara yang meliputi pusat membeli-belah dan lokasi-lokasi lain untuk mendekati para pelanggan. Lawati lokasi ini untuk menikmati tawaran disediakan.


Tarikh Lokasi adalah seperti berikut;
7 – 21 Okt Mydin Bukit Mertajam, Pulau Pinang
13 – 27 Okt Mydin USJ, Subang
17 – 29 Okt Setapak Central, Kuala Lumpur
24 – 29 Okt Wangsa Walk, Kuala Lumpur
25 – 30 Okt IOI City, Putrajaya

 

Untuk maklumat lanjut, pelanggan boleh menghubungi pusat khidmat pelanggan PROTON di 1800 888 398 atau emel ke [email protected] Pelanggan juga boleh melayari www.proton.com atau Facebook rasmi kami di www.facebook.com/ProtonCarsOfficial

 

Untuk kemudahan tambahan, para pengguna boleh memuat turun aplikasi mudah alih rasmi MyProton Official, yang boleh didapati melalui Google Play Store dan Apple App Store.

Add new comment

banner articles

Berita Berkenaan

Berita Global
Careta pasti berita yang disampaikan ini mampu meruntun jiwa penggemar kereta kompak yang lebih…