Perodua Myvi Menerima Pensijilan Keselamatan 5-Bintang dari ASEAN NCAP Secara Rasmi

oleh SALINA JALIL|
Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) hari ini secara rasmi menyampaikan Perodua dengan sijil yang mengiktiraf Perodua Myvi yang baru sebagai diberi penarafan keselamatan Program Penilaian Asean Baru (ASEAN NCAP) bintang lima penuh.

"Kami pada masa yang sama berbangga dan rendah hati dengan pengiktirafan kami terhadap pencapaian kami. Perodua adalah sebuah syarikat yang sentiasa meletakkan 'People First', dan Myvi baru mewakili usaha kuat kami untuk menjamin keselamatan para pelanggan dan penghuni kenderaan kami, " kata Perodua Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh berkata pada seminar 'ASEAN NCAP: Ke arah Autonomi' hari ini.
Merdeka Bonanza

"Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada MIROS dan ASEAN NCAP atas kerjasama dan bimbingan mereka dalam membantu Perodua untuk menjadikan Myvi baru sebuah kereta 5 bintang," tambah Datuk (Dr) Aminar.

Diuji dan dinilai berdasarkan protokol terbaru dari ASEAN NCAP 2017-2020, Myvi baru mencatatkan 32.71 mata daripada kemungkinan 36 untuk Perlindungan Penghuni Dewasa (AOP), mewakili pematuhan 90.9%, dan 43.14 mata daripada kemungkinan 49 untuk Perlindungan Penghuni Anak (COP), mewakili pematuhan 88%.

Kedudukan keselamatan 5-bintang berlaku untuk semua varian Myvi baru, yang mempunyai empat beg udara standard, ABS dengan Pengedaran Brakeforce Elektronik (EBD), Kawalan Kestabilan Kenderaan (VSC), Kawalan Daya Kawalan, Isyarat Stop Kecemasan, ISOFIX, sensor belakang dan peringatan tali pinggang untuk semua tempat duduk.

 

myvi 2

 

Di samping itu, varian 1.5 juga didatangkan dengan enam beg udara dan sistem keselamatan aktif Advanced Security Assist Assist, yang terdiri daripada Pre-Collision Warning, Pre-Collision Braking, Front Departure Alert dan Control Misoperation Pedal.

"Myvi baru adalah kenderaan pertama di Malaysia untuk memperkenalkan ciri keselamatan canggih seperti pada harga ini. Malah, ia adalah kereta yang paling berpatutan dengan brek kecemasan autonomi di Malaysia. Dengan Myvi baru, kami membawa keselamatan aktif kepada rakyat, "kata Datuk (Dr) Aminar.

"Myvi baru adalah kereta lima bintang Perodua selepas Bezza. Tahun lepas, ASEAN NCAP menganugerahkan Perlindungan Penghuni Kanak-kanak Terbaik Bezza dan Perlindungan Penghuni Dewasa Terbaik dalam kategori kereta keluarga kecil. Kesemua kenderaan kami dinilai oleh ASEAN NCAP dan mematuhi peraturan keselamatan, "katanya.

Tags

Add new comment

banner articles

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Malah menurutnya, berita itu masih wujud di dalam laman web pihak ketiga tersebut. Careta juga…
Berita Domestik
OSH Week adalah satu acara tahunan yang disambut pada minggu kedua setiap bulan Julai bertujuan…
Berita Domestik
Untuk mendapatkan pensijilan ISO 9001, sesebuah organisasi harus mematuhi piawaian kualiti terbaik…