Pelancaran

Peugeot 208 dan 2008 SUV Puretech buka lembaran 2017 Peugeot

on

 

Model terbaru Peugeot 208 Puretech dan Peugeot 2008 SUV Puretech telah dilancarkan secara rasminya sebentar tadi oleh Nasim Sdn Bhd iaitu pengedar rasmi kenderaan Peugeot di Malaysia.

Peugeot 208 Puretech baharu ini diisyitiharkan sebagai kenderaan kompak dengan gaya baru serta tarikan dan karektor yang menampilkan teknologi baru bagi keselesaan dan keselamatan berbekalkan enjin baharu yang yang menawarkan penjimatan dan prestasi unggul.

photo1_208-1

Peugeot 2008 SUV pula menempatkan dirinya dalam segmen kenderaan SUV , dengan teknologi inovatif dan pengendalian di atas jalan yang sukar ditandingi.

Apa yang membezakan Peugeot baharu ini daripada yang sebelumnya adalah enjinnya yang memenangi anugerah Enjin Tahunan Antarabangsa (International Engine of the Year)  bagi tahun 2015 dan 2016. Enjin Puretech direka bagi kecekapan prestasi yang menjimatkan bagi bahan bakar iaitu 4.2 liter bagi setiap 100km dan menjana 205Nm tork seawal 1,500rpm bersama transmisi automatik enam-kelajuan. Teknologi Puretech ini mampu memberikan penjimatan petrol kepada pengguna sehingga perjalanan sejauh 1,190 kilometer untuk satu isian penuh.

“Peugeot sentiasa berada di barisan hadapan dalam teknologi dan inovasi automotif. Dalam tahun 2013 Kokpit i-Peugeot telah diperkenalkan di Malaysia di mana ia telah mengubah pengalaman pemanduan dengan susun atur yang inovatif. Kini, rakyat Malaysia disajikan pula dengan enjin Puretech yang telah menerima pelbagai anugerah dan merupakan produk pengalaman 100 tahun Peugeot yang bijak dan kejuruteraan yang inovatif. Peugeot 208 Puretech dan Peugeot 2008 SUV Puretech baharu ini merupakan gelombang pertama bagi model baharu yang akan dilancarkan pada tahun ini dalam usaha untuk kekal bertahan di dalam pasaran automotif yang semakin kompetitif”, ujar Ketua Pegawai Operasi Kumpulan,Kumpulan Automotif, Naza Corporation Holdings, Dato’ Samson Anand George.

Nazim Sdn Bhd mensasarkan jualan sebanyak 2,500 unit bagi model 208 Puretech, manakala 2008 Puretech diharapkan akan terjual sebanyak 1,100 unit untuk tahun ini.
2017-01-11_20-30-451
Bahagian hadapan 208 Puretech telah diberi penambah baikan termasuk lampu utama dengan rekaan grafik yang berlainan serta gril yang lebih lebar dan kemasan krom yang lebih tebal. Selain itu, bahagian bampar  yang lebih kemas turut diserikan dengan kehadiran lampu kabus baharu, sementara pada bahagian belakang pula kelihatan lampu LED dengan rupa 3D dan rim aloi 16 inci.
2017-01-11_20-50-281
2008 SUV Puretech pula menampilkan muka dengan gril melintang baharu, di samping lampu utama dan sambungan gerbang roda hitam yang diperkemaskini serta rim aloi “Hydre Antra” dwi-tona 17-inci, sekaligus menyerlahkan lagi gaya SUV kompak tersebut. Selain itu, ia turut dilengkapi dengan lampu nyalaan siang LED, lampu kabus hadapan dengan pencahayaan bantuan selekoh dan lampu belakang 3D.

Kedua model Puretech ini menampilkan hiasan dalaman yang mempertengahkan konsep Peugeot i-Cockpit yang membuat pemandu merasai pemanduan yang lebih jitu dan selamat. Selain itu, ia turut dilengkapi dengan roda stereng yang dibalut  kulit serta penambahbaikan pengendaliannya, skrin sentuh berwarna pelbagai fungsi HD tujuh-inci dan sistem auto mula dan henti ” auto start & stop”. Susun atur ini direka secara inovatif sekaligus telah diaku sebagai interior tercantik “Most beautiful interior” di Festival Kereta Tahunan Antarabangsa “Annual Festival Automobile International”.
2017-01-11_20-52-511
Elemen-elemen lain termasuklah sistem Arkhamys 3D Audio dengan enam pembesar suara, sambungan digital sepenuhnya bersama USB dan Bluetooth dan kawalan suhu dwi-zon digital menerusi skrin sentuh. Bagi model 2008 Puretech, ia disertakan dengan pencahayaan LED biru dengan bumbung panoramik.

Kedua dua model Puretech ini menerima penarafan lima bintang dari Euro NCAP bagi tahap keselamatan maksimum kepada pemandu dan penumpang dengan enam beg udara dengan program kestabilan elektronik “ESP” dengan sistem brek anti kunci (ABS) dengan, pengagihan brek elektronik (EBD), bantuan kecemasan (EBA), “anti skid regulation” (ASR), dan kawalan kestabilan dinamik (DSC). Ciri-ciri keselamatan lain termasuk kekuatan keluli badan kereta, bantuan mula mendaki, tiga set ISOFIX  di bahagian belakang untuk kerusi kanak-kanak, tali pinggang keselamatan dengan beban pengehad dan tali pinggang dengan audio, stering kuasa elektrik dan kod pelumpuh enjin berubah ubah “Peugeot rolling code transponder immobilizer security”.

Selain itu, Nasim Sdn Bhd turut memperkenalkan waranti lima tahun “Peace of Mind” untuk model tertentu yang dilancarkan dari tahun 2017, bermula dengan Peugeot 208 PureTech dan Peugeot 2008 SUV PureTech. Kesemua model Peugeot datang dengan waranti lima tahun atau 120,000km, yang mana terdahulu.  Disamping itu, pakej terbaharu ini juga merangkumi bantuan kerosakan  24 jam  secara percuma selama tiga tahun, akses eksklusif “Peugeot Lounge” di lapangan terbang Subang dan keahlian istimewa Peugeot.

Peugeot 208 Puretech ditawarkan dengan harga atas jalan sebanyak  RM89,888 dengan enam pilihan warna (Putih “Digital White”, Biru “Virtual Blue”, Hitam ‘Nera Black”, Jingga “Atomic Orange, Merah “Rouge Red” and Perak “Aluminium”).  Harga ini adalah untuk 100 unit jualan pertama.

Peugeot 2008 SUV Puretech  pula berharga RM109,888 bagi jualan 100 unit pertama dan di datangkan dengan empat pilihan warna (Putih “Digital White”, Merah “Ultimate Red”, Hijau “Emerald” dan Kelabu “Artense Grey”).

Untuk maklumat lanjut mengenai Peugeot Malaysia, lawati http://www.peugeot.com.my.

Laman sosial:
•Facebook : Peugeotmalaysia
•Twitter  : Peugeotmalaysia
•Instagram: Peugeotmalaysia
•Youtube  : Peugeotmalaysia

Recommended for you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *