Berita Global

Audi tayang konsep trak elektrik!

on

Audi nampaknya mahu membayangkan sebuah trak pandu-sendiri berkuasa elektrik, dan rekabentuknya tidak ubah seperti sebuah trak dari filem sains fiksyen.

Dua pereka bentuk dari Belarusia, Artem Smirnov dan modeler 3D  dari Ukraine Vladimir Panchenko bekerjasama untuk mencipta dua konsep trak canggih itu.

audi-7

Konsep trak pertama ialah sebuah trak tanpa pemandu dengan badan dicat warna perak. Sangat ringkas dan bersih – menandakan pereka mementingkan aerodinamik yang rendah. Ia juga mempunyai ruang lega bumi yang sangat rendah – seperti sebuah kereta. Jarak antara kabin dan treler rapat agar tidak ada seretan angin ketika dipandu – lantas menjimatkan penggunaan bahan bakar.

audi-1

Sementara konsep kedua pula ialah sebuah trak tangki minyak dengan tempat pemandu atau kokpit terbuka. Konsep ini memang radikal dan ia umpama kokpit kereta Formula 1. Yang pasti, konsep ini lebih ke arah rekabentuk yang unik dan canggih.

Dalam rekaan konsep, praktikaliti dan keselamatan serta kos tidak diambil kira. Ini bermakna, jika trak-trak itu benar-benar dibuat, ia mungkin tidak mempunyai bentuk seperti ini pun nanti!

Recommended for you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *