Berita Global

BMW guna gentian karbon pada HP4 Race

on

BMW baru-baru ini melancarkan “prototaip maju” iaitu model terbaru generasi S 1000 HP4 RR dengan kerangka dan roda baharu semuanya dari serat atau gentian karbon.

BMW Motorrad menggelarnya sebagai “HP4 RACE” dengan jentera berasaskan S 1000 RR dengan  kerangka utama dan roda sepenuhnya dari serat karbon. Tiada butiran mengenai HP4 baru yang dikeluarkan oleh BMW, selain Ketua Pegawai Eksekutif BMW Stephan Schaller menyatakan bahawa, “HP4 RACE akan menampilkan kerangka gentian karbon penuh dan rim gentian karbon seperti yang ditunjukkan di sini. Kami akan mendedahkan lebih lanjut mengenai model ini pada musim bunga akan datang. “Kenyataan akhbar menyatakan juga bahawa motosikal akan” dihasilkan secara buatan tangan sebagai siri terhad eksklusif dan akan dibekalkan dalam separuh kedua 2017.”
2017-bmw-hp4-race-carbon-frame-wheels3
Gambar-gambar yang menunjukkan RACE HP4 untuk dilengkapi dengan fork terkini Öhlins  FGR GP-spec dan komponen penyerap kejutan TTX, serta angkup monoblock M50 Brembo dan rotor atau cakera T-Drive. Kerangka utama karbon (lengan ayunnya masih lagi aluminium), bahagian ekor, dan roda, dan kerja badan mungkin dibuat secara dalaman oleh BMW di salah satu daripada tiga kilang pembuatannya di Landshut, Leipzig, dan Dingolfing yang menghasilkan bahagian-bahagian untuk kereta i-series  dan kereta 7-siri itu syarikat itu yang banyak menggunakan bahan ultra-ringan tetapi amat kuat. BMW merupakan salah satu pengeluar kereta pertama untuk membuat pelaburan yang besar ke dalam keupayaan pengeluaran gentian karbon sendiri, dan bukannya mendapatkan komponen pembuatan dari luar seperti kebanyakan syarikat lain.
2017-bmw-hp4-race-carbon-frame-wheels2
HP4 RACE 2017  adalah versi terbaru HP4 yang mula diperkenalkan pada tahun 2013 dengan salah satu daripada sistem suspensi semi-aktif pertama di pasaran.
2017-bmw-hp4-race-carbon-frame-wheels4_1
Tidak seperti HP4 asal, Race tidak datang dengan gantungan separuh aktif  (Dynamic Damping Control). HP4 Race akan datang dengan gantungan Öhlins terkini dan komponen brek Brembo.
2017-bmw-hp4-race-carbon-frame-wheels1

Bahagian ekornya menyokong kendiri dan pelana HP4 Race ini dibina sepenuhnya daripada gentian karbon.
Tidak seperti Ducati Superleggera, pembinaan karbon HP4 Race ini tidak meliputi lengan ayun yang kekal aluminium seperti HP4 standard. Rupa-rupanya BMW tidak boleh mendapatkan ciri-ciri ketegaran yang ia mahu dengan persediaan karbon
2017-bmw-hp4-race-carbon-frame-wheels5
Kerangka utama untuk RACE HP4 yang kelihatan cantik.

2017-bmw-hp4-race-carbon-frame-wheels6
Roda depan karbon RACE HP4 menunjukkan lapisan fabrik yang berbeza dan kandungan dalam pembinaannya.

2017-bmw-hp4-race-carbon-frame-wheels7
Roda belakang serat karbon RACE HP4 kelihatan  lebar, Mungkin unit 06:00 inci yang dimaksudkan untuk tayar 200-siri?

Recommended for you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *